verliefd
Life

Mannen of vrouwen sneller verliefd? Dit zegt de wetenschap

Worden mannen of vrouwen sneller verliefd? Dat is een nijpende vraag waarop wetenschappers eindelijk een antwoord hebben gevonden. Verliefdheid is iets moois, maar zoals vaak het geval is, werkt een mannenbrein in emotioneel opzicht anders dan een vrouwenbrein. Er is onderzoek gedaan naar de vraag of een man sneller verliefd wordt dan een vrouw, en de resultaten zijn verrassend.

Verliefdheid bij mannen en vrouwen

Laten we meteen met de deur in huis vallen: mannen worden sneller verliefd dan vrouwen. Volgens de Amerikaanse onderzoekster Marissa Harrison wordt een man binnen enkele weken verliefd op een vrouw. De dames daarentegen hebben enkele maanden nodig voordat ze geraakt worden door Cupido, uitzonderingen daargelaten. Dit het resultaat van een onderzoek dat Harrison deed onder 172 studenten.

Ze heeft deze resultaten onderbouwd in de Telegraph. Ze stelt dat mannen sneller geneigd zijn om verlangen en liefde door elkaar te halen, terwijl vrouwen vanuit evolutionair opzicht voorzichtiger zijn met het uitkiezen van ‘een partner die haar eitjes mag bevruchten’. Mannen daarentegen produceren dagelijks miljoenen zaadcellen, en hebben vanuit ‘oerdrift’ minder te verliezen.

verliefd mannen

Mannen worden sneller verliefd

Een man zal zich dus sneller in een emotionele verbintenis storten dan een vrouw, omdat een vrouw vanuit evolutionair oogpunt kritischer is met het uitzoeken van een partner dan de man. Mannen zijn jagers, en willen zichzelf zo veel mogelijk voortplanten, dus volgens het onderzoek van Marissa Harrison is het logisch dat een man zich sneller aan een vrouw bindt dan andersom.

De man is ook degene die vaak als eerste ‘ik hou van je’ zegt. Mannen zullen vanuit de optiek van een jager sneller hun dominantie laten gelden en tijdens een date de eerste stap zetten als het gaat om seks en verbintenis. Vrouwen wachten liever af en kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben. Het is echter wel zo dat als een vrouw verliefd wordt, de verliefdheid heviger is dan bij een man. Ook duurt het bij een vrouw langer voordat deze gevoelens zijn verdwenen.

verliefd man vrouw