mannelijke anticonceptiepil
Life

Grote doorbraak: mannelijke anticonceptiepil is 99% effectief

Verschillende wetenschappers die al tijdenlang aan een anticonceptiepil voor mannen werken hebben een gigantische doorbraak gehad. Het medicijn dat ze ontwikkelt hebben blijkt 99% effectief in het voorkomen van zwangerschap bij muizen. Maar wat betekent dit voor de toekomst? 

Anticonceptiepil voor de man

De doorbraak werd op woensdag 23 maart gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Chemical Society, ondanks dat het ‘slechts’ een resultaat was van proeven op dieren. Wat opmerkelijk was aan het onderzoek was het feit dat er geen bijwerkingen gemeld waren, een probleem wat veelvuldig voorkwam bij eerdere pogingen om anticonceptie voor mannen te ontwikkelen.

Tot op de dag van vandaag zijn sterilisatie en het mannencondoom de enige opties voor anticonceptie die voor mannen beschikbaar zijn. Het resultaat hiervan is dat de verantwoordelijkheid vaak aan vrouwen wordt overgelaten om de last van anticonceptie te dragen, of dat nu is door middel van hormooninjecties of een dagelijkse pil. Tijd voor verandering.

mannelijke anticonceptie

Eerdere bijwerkingen mannelijke anticonceptie

In 2019 kwam de anticonceptiepil voor mannen door de eerste ronde van de veiligheidstests die eraan verbonden zitten. De meeste van deze tests richten zich op testosteron, wat in veel gevallen leidt tot bijwerkingen, denk aan gewichtstoename en depressie.

Talloze wetenschappers en medici proberen al jarenlang een doorbraak te vinden in het vraagstuk mannelijke anticonceptie. Zo schreven we in 2021 nog een artikel over een jacuzzi voor je kroonjuwelen, een nieuw innovatief stukje techniek die zich in de toekomst ook wil gaan richten op mannelijke anticonceptie.

Voorkom SOA’s en zwangerschap met anticonceptie

Mannen hebben momenteel maar drie opties als het aankomt op anticonceptie. De doorbraak van deze nieuwe pil is wat ons betreft een goede ontwikkeling op het gebied van de gezondheidszorg. Het feit dat de volledige verantwoordelijkheid momenteel bij vrouwen ligt, moet anders.

Wil je meer lezen op het gebied van gezondheid en lifestyle? Lees dan ook eens één van onze andere artikelen: