manieren-vakantiegeld-investeren
Geld & Carrière

3 slimme manieren om je vakantiegeld het beste te investeren

Als het vakantiegeld op je rekening is bijgeschreven, dan voel je jezelf een beetje rijker, en dat is lekker, toch? Maar wat ga je ermee doen? Je kunt ervoor kiezen om een weekendje weg te gaan, of een nieuwe fiets aan te schaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om je vakantiegeld te investeren. Als je geld investeert dan schep je de mogelijkheid om met dat geld nog meer geld te verdienen. Wij hebben drie van deze mogelijkheden op een rijtje gezet.

Vakantiegeld beter investeren

Van vakantiegeld (of je dertiende maand) wordt je bankrekening blij. Met dit voordeel kun je leuke dingen doen, zoals een deal bij Action en Lidl scoren. Misschien heb je een nieuwe wasmachine nodig, of wil je energiezuiniger gaan leven, en het geld investeren in huishoudelijke apparaten dat energielabel A heeft. Ook dit is een goede investering, want dat levert je aan het einde van het jaar weer geld op.

Andere mensen kiezen ervoor om dit soort extraatjes opzij te leggen, en sparen hun vakantiegeld op zodat ze wat geld achter de hand hebben. Het is bewezen dat een extra financieel potje, of (een financiële buffer) rust in je hoofd geeft, en dan heb je ruimte over om aan andere dingen te denken. Je kunt je vakantiegeld ook investeren in zaken die op termijn een leuk rendement opleveren, want geld laten groeien is ook lekker.

vakantiegeld beleggen investeren

1. Investeer in zonnepanelen

We leven tegenwoordig steeds zuiniger. Door de inflatie zijn we ons bewuster gaan gedragen met betrekking tot ons uitgavenpatroon. We proberen zoveel mogelijk te besparen op boodschappen en op onze vaste lasten, zoals water en energie. Besparen is het nieuwe normaal geworden. Investeren in het verduurzamen van je huis is een prima bestemming voor je vakantiegeld.

Het investeren in zonnepanelen verdient zichzelf weer terug. Het is immers een feit dat je met een lagere energierekening meer geld in je zak houdt. Je kunt ook je huis extra isoleren, of investeren in een warmtepomp. Loop niet te hard van stapel, maar maak eerst een concreet plan voordat je het vakantiegeld uitgeeft aan het verduurzamen van je huis. Waar wil je op besparen? Daarna ga je rustig oriënteren.

vakantiegeld investeren zonnepanelen

2. Je geld beleggen

Als je je vakantiegeld wil beleggen, dan moet je weten waar je mee bezig bent. Geld beleggen is namelijk niet zonder risico, maar kan op termijn wel een lekker bedrag opleveren. Het is dus verstandig dat je veilig gaat beleggen, en daar heb je een stappenplan voor nodig. Kennis is macht, dus laat jezelf zo veel mogelijk onderwijzen door mensen die verstand hebben van dit soort zaken, zoals een beleggingsexpert.

Je kunt er ook voor kiezen om het geld te investeren in crypto, maar door de volatiliteit is ook dit een zeer risicovolle investering. Je kunt een aantal stappen volgen voordat je crypto koopt, maar het belangrijkste is in dit geval ook het vergaren van kennis. Als jij jezelf mee laat trekken in een hype, of zomaar je vakantiegeld toevertrouwd aan iemand die ‘iets met crypto doet’, dan kun je het geld gedag zeggen.

vakantiegeld beleggen

3. Investeren in waardevaste items

Tot slot kun je jouw vakantiegeld ook investeren in items die waardevast zijn, of op termijn de potentie hebben om meer waard te worden. Als je een Rolex koopt dan zit je bijna altijd goed. Maar LEGO wordt bijvoorbeeld ook steeds meer waard. Een goede investering kost geen geld, maar levert je uiteindelijk altijd meer geld op. Je moet alleen weten waar je het geld in stopt.

Goud is bijvoorbeeld een goede investering, want dat is waardevast. Maar wat dacht je van investeren in whisky? Of investeren in kaas? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iets te vinden dat op termijn bewezen meer waard wordt. Geld verdienen met geld is een leuke hobby. Als je er echter toch voor kiest om van je vakantiegeld daadwerkelijk op vakantie te gaan, dan zal niemand dat gek vinden, want daar is het uiteindelijk voor bedoeld, enjoy!

vakantiegeld investeren waardevaste items