Health

Handige tips om de schermtijd van je telefoon te verminderen

schermtijd telefoon verminderen tips

Iedereen heeft tegenwoordig overal zijn telefoon in zijn broekzak. Bijna je hele leven draait tegenwoordig om je laptop en je telefoon. Niet gek dus dat veel mensen problemen hebben met hun telefoongebruik en een bizar hoge schermtijd hebben. Overmatig gebruik van onze telefoon is om veel redenen ongezond, zo verstoord het bijvoorbeeld je dopamine. Maar hoe kan jij ervoor zorgen dat je je schermtijd vermindert? 

Stel grenzen voor jezelf

Alles begint met het bepalen van een redelijke hoeveelheid tijd die je per dag op je telefoon wilt doorbrengen. Als je bijvoorbeeld een drukke werkdag hebt, kun je proberen om niet meer dan 2 uur op je telefoon te zitten. Een andere manier om grenzen te stellen, is door bepaalde tijden van de dag aan te wijzen waarop je je telefoon uitzet of weglegt. Probeer bijvoorbeeld minstens een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon te kijken, zodat je tot rust kan komen.

Naast het stellen van grenzen, kun je ook gebruikmaken van apps die je helpen je schermtijd te beperken. Veel smartphones hebben tegenwoordig een functie om de schermtijd te monitoren en in te stellen. Deze apps laten zien hoeveel tijd je per dag op je telefoon doorbrengt en geven je de mogelijkheid om een limiet in te stellen voor bepaalde apps. Zo’n limiet klinkt misschien niet leuk, maar zal wel ontzettend helpen bij het verbeteren van je mentale gezondheid!

telefoon wegleggen lagere schermtijd

Maak het jezelf moeilijker om je telefoon te gebruiken

Een andere manier om je schermtijd te verminderen, is door het jezelf moeilijker te maken om je telefoon te gebruiken. Leg bijvoorbeeld je telefoon eens in een andere kamer. Zo wordt het minder verleidelijk om er steeds naar te grijpen en kun je je beter concentreren op andere activiteiten. Probeer ook eens je telefoon weg te laten uit je slaapkamer. Op deze manier is je slaapkamer een plek van rust, waardoor jij een betere slaapkwaliteit zal hebben.

Daarnaast kun je notificaties uitzetten voor apps die je veel afleiden, zoals sociale media of nieuws apps. Ook kun je overwegen om bepaalde apps van je telefoon te verwijderen die veel tijd in beslag nemen en weinig toevoegen aan je leven. Als je bijvoorbeeld de Instagram app verwijdert, en het alleen gebruikt op je internetbrowser van je telefoon, zul je veel minder snel geneigd zijn om veel tijd door te brengen op deze app.

schermtijd verminderen telefoonverslaving