Media

Man bouwt eigen vliegtuig uit bouwpakket en maakt succesvolle vlucht

man-bouwt-vliegtuig-bouwpakket
Foto: Instagram @ad_nl

Iedereen heeft zo zijn eigen hobby. De ene persoon spaart postzegels, terwijl de ander de wereld afreist voor Spaans antiek. In het geval van een man uit Enschede is deze hobby het bouwen van een vliegtuig, en dan hebben we het niet over een schaalmodel, maar een vliegtuig waar hij daadwerkelijk zelf mee de lucht in kan. Dit is hem gelukt, en hij heeft zijn eerste testvlucht al gemaakt.

Droom om eigen vliegtuig te bouwen

Het was altijd al de droom van Willem van Beek om een eigen vliegtuig te bouwen, en die droom heeft hij na jaren bouwen en sleutelen weten te verwezenlijken. De 47-jarige hobbyist uit Enschede wist met zijn plannen in 2020 al het landelijke nieuws te halen, toen was hij net begonnen aan zijn SD-1 Minisport. Inmiddels is het superlichte luchtvaartuig klaar, en heeft hij zijn eerste testvlucht gemaakt in het Pinksterweekend.

Hij liet destijds tijdens een interview weten dat het vliegtuigje zo’n anderhalve meter hoog zou worden, en een spanwijdte van zes meter zou krijgen. Je kunt overigens niet zomaar een eigen vliegtuig bouwen, je moet dit melden aan de Inspectie Leefomgeving en Transport, zij komen steekproefsgewijs langs om toezicht te houden op de bouw van het vliegtuig. Toen hij groen licht kreeg kon Willem na jaren bouwen eindelijk de lucht in.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AD.nl (@ad_nl)

Bouwpakket uit Tsjechië

Particulieren in Nederland bouwen zelden tot nooit een eigen vliegtuig. In de Verenigde Staten gebeurt dat wel vaker. Je kunt dit soort bouwpakketten gewoon kopen. De SD-1 Minisport vonden we na even zoeken op een Amerikaanse website, die de bouwpakketten vanuit Tsjechië importeert. Voor 18.000 dollar en heel veel geduld heb je binnen een paar jaar je eigen vliegtuig in je achtertuin. Je bent dan nog net geen John Travolta, maar het scheelt niet veel.

Het kleine luchtvaartuig van Willem is geschikt voor één persoon, en weegt zonder bemanning slechts 120 kilo. Zijn creatie wordt aangedreven door het motortje van een grasmaaier, dus veel power is er niet voor nodig. Als Willem de kans krijgt dan vliegt hij binnenkort naar Frankrijk, want daar zit het hoofdkantoor van het bedrijf waar hij voor werkt. Tot die tijd maakt hij de lucht boven Enschede en omstreken onveilig.