man boobs
Health

Man boobs: hoe ontstaat het, en hoe kom je er weer vanaf?

Seks, zonnebaden bij het zwembad, op een wit paard je date tegemoet rijden, er zijn een aantal dingen in het leven waar je nou eenmaal meer van geniet zonder shirt aan. Man boobs zijn helaas voor veel mannen een aandoening die ervoor zorgt dat je al deze dingen niet kan of durft te doen. Hoe ontstaan man boobs eigenlijk en hoe kun je er vanaf komen?

Man boobs – Gynaecomastie

Je hebt de term man boobs ongetwijfeld al wel eens gehoord. Het is vaak het gevolg van een onbalans in je hormonen. Wanneer de verhouding van oestrogeen tot testosteron bij een man te ver naar de vrouwelijke kant verschuift, kan dat resulteren in man boobs. Het is een hardnekkig probleem wat ongeveer de helft van alle mannen treft.

Maar geen zorgen heren, jullie hoeven nu niet ineens te gaan shoppen op de lingerieafdeling. In plaats daarvan zijn er een aantal manieren hoe je deze medische aandoening door middel van beweging en sport kan proberen weg te werken. We beloven niet dat het werkt, maar proberen kan nooit kwaad.

man boobs

Wat zijn de oorzaken van man boobs?

Man boobs komen in veruit de meeste gevallen voor door ouderdom, en van alle vernederingen die de tand des tijds op je lichaam projecteert, is een plotselinge zwelling van je borst misschien wel het moeilijkst te verdragen. Man boobs worden veroorzaakt door de vorming van overtollig vet of borstweefsel, wat het uiterlijk van borsten geeft.

Voor mannen kan het natuurlijk een ontzettend gênante kwestie zijn, wat kan leiden tot onzekerheid en een deuk in je zelfvertrouwen, en dit kan weer negatieve gevolgen hebben op je mentale welzijn. Voordat je verder gaat lezen is het belangrijk om te onthouden dat er twee medische redenen zijn waarom man boobs ontstaan:

man boobs

Gynaecomastie vs. Pseudo-gynecomastia

We zullen je niet te lang bezig houden met allerlei medische termen, maar in dit geval is het belangrijk om het verschil te weten. Gynaecomastie is een vergroting van het borstweefsel in de borst. Alle mannen hebben hier enigszins last van. Het groeit als het gevolg van hormoonschommelingen.

Pseudo-gynaecomastie daarentegen is een vergroting van het uiterlijk van de borst, maar niet alleen door borstweefsel. In veruit de meeste gevallen is het te wijten aan vet. De oorzaak? Een snelle toename van gewicht. Pseudo-gynaecomastie is daarom vaak op te lossen door gewoon gewicht te verliezen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken voor man boobs:

  • Gewichtstoename
  • Leeftijd
  • Overmatige alcoholconsumptie
  • Gebruik van steroïden
  • Ziekte

Hoe kom je van man boobs af?

Hoewel man boobs bij de meeste mannen op een bepaald punt in hun leven gaat voorkomen, zijn er wel degelijk manieren om de kans zo klein mogelijk te maken. Voordat je echter gaat werken aan die gespierde borstpartij, is het altijd de moeite waard om je huisarts te raadplegen. Houdt hier rekening mee.

1. Werk jezelf in het zweet

Dit zal niet als een verrassing komen. Als je vet wilt kwijtraken zal je jezelf in het zweet moeten werken. Maar er is nog meer reden om te sporten. Als je intensief in de sportschool staat, maakt je lichaam testosteron aan, een hormoon wat je nodig hebt om van man boobs af te komen. Een win-win methode dus.

man boobs

2. Blijf af van fastfood

Minder koolhydraatinname in combinatie met minder suiker en veel eiwitten is een goede start om gewicht te verliezen. Fruit en groenten zijn hierbij je allerbeste vriend. Streef naar een gezond, uitgebalanceerd dieet om die mannelijke tietjes vaarwel te zeggen.

3. Inname van testosteron

Wees voorzichtig met deze methode. Tegenwoordig is voor alles een pilletje te vinden, zo ook om je testosteronspiegel omhoog te werken. Wij zijn natuurlijk geen medische specialisten, dus wij zouden deze methode eigenlijk nooit aanraden. Overweeg je het toch? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

man boobs

4. Borstverkleining

Er zijn ook gevallen van mannen die in extreme mate last hebben van gynaecomastie. In dat geval kan een medische ingreep misschien oplossing bieden (nogmaals, wij zijn geen artsen). Borstverkleining is tegenwoordig een van de meest voorkomende cosmetische ingrepen bij mannen.

Het ‘ideale’ lichaamsbeeld

In een wereld waarin het uiterlijk van mensen wordt bepaald door beeldvorming, is het voor mannen vaak lastig om zich goed te voelen over hun eigen lichaam, want welk lichaamstype vinden vrouwen het aantrekkelijkst? Dat het misschien een onrealistisch beeld is, betekent niet dat een gezonde en sportieve levensstijl niet belangrijk is. Wil je daarom meer lezen over voeding en gezondheid? Check ook eens een van deze artikelen: