madelon, vos, interview, bitcoin
Geld & Carrière

Crypto talk met Madelon Vos: “Je kunt mij wakker maken voor een mooie grafiek”

Bitcoin en andere cryptocurrency’s zijn populairder dan ooit. Bitcoin, en menig altcoin, bereikte de laatste maanden vele hoogtepunten. Maar wat is de toekomst van bitcoin? En hoe ziet een gezond portefeuille eruit? Wij kregen de kans om Madelon Vos, bitcoin-evangelist en investeerder van het eerste uur, al onze brandende vragen te stellen. 

Interview met Madelon Vos

Als jij bezig bent met investeren, economie, financiële markten en bitcoin, dan is er een grote kans dat jij de 25-jarige Madelon Vos al kent. Ze is bekend van haar toffe Youtube kanaal, social kanalen, samenwerking met Day1, podcasts, columns en haar goede oog voor investeren.

Vol passie praat ze ons op al haar kanalen bij over geld en investeren. Zoals Madelon zelf zegt: ‘Je kunt mij midden in de nacht wakker maken voor een mooie grafiek’. De hoogste tijd om haar zelf het hemd van het lijf te vragen.

Madelon, waar komt jouw passie voor investeren vandaan?

Investeren is mij eigenlijk met de paplepel is ingegoten. Mijn vader vertelde mij al op jonge leeftijd dat je geld voor je moet laten werken. Als je dit vroeg doet zorgt dit er voor dat je later minder hard hoeft te werken voor je geld. Mijn vader deed dat op de traditionele manier en ik vond dat eigenlijk enorm saai. Ik ben me toen gaan verdiepen in wat geld nou eigenlijk is. In deze zoektocht kwam ik uiteindelijk uit bij bitcoin. De bitcoin is voor mij eigenlijk de pure vorm van geld. Zonder inflatie, zonder bank en je kunt gewoon van persoon tot persoon geld overmaken zonder tussenpersonen.

In 2013 kocht ik mijn eerste bitcoin. Dit was enorm spannend natuurlijk, de koers gaat namelijk omhoog en omlaag. Om rust voor mezelf te creëren ben ik grafieken gaan lezen. Als je grafieken leest dan kun je ongeveer weten wat er in de markt gaat gebeuren. Je kunt mij midden in de nacht wakker maken voor een mooie grafiek haha.

Waarom ben je voornamelijk in bitcoin gaan investeren?

Er zit voor mij wel een verschil tussen ‘gewoon’ investeren en bitcoin. Bitcoin is voor mij echt een hedge tegen het monetaire systeem. Dat is wel iets anders dan puur het geld spelletje. Bitcoin is voor mij echt een revolutie en ik kies er voor om hier deel van uit te maken. Ik wil dus mijn bitcoins ook behouden en verkies dit boven fiat op een bankrekening.

Hoe ziet jouw portefeuille er op dit moment uit?

Momenteel bestaat 85% van mijn portefeuille uit bitcoin. De rest bestaat uit goud, zilver en liquide middelen. Ik heb bijna niets in aandelen en vastgoed. Ik voel me heel goed bij deze verhoudingen, maar ik zou het niet per se anderen aanraden. De gemiddelde persoon gedijt het beste bij een  portefeuille bestaande uit 20% bitcoin, 20% goud/zilver, 20% vastgoed, 20% aandelen en 20% in liquide middelen. Dat is de basis van een stabiel portefeuille voor de toekomst. Mijn portefeuille kan nog wel eens veranderen, afhankelijk van de koersschommelingen.

Zie jij de bitcoin als betaalmiddel voor de toekomst en/of als een store of value?

Ik vind dat je bitcoin niet zo makkelijk in een hokje kunt plaatsen. Je kunt er daadwerkelijk al producten mee kopen en het is een store of vulue. Bitcoin is daarnaast voor mij ook een politiek mechanisme en een vorm van vrijheid. Het bestaat voor mij dus uit verschillende facetten.

In het nieuws hoor je vooral over bitcoin. Welke alt-coins vind jij interessant om op te letten?

Voor mij is bitcoin het monetaire systeem, de basis voor geld en store of value binnen de cryptocurrency markt. Bitcoin is voor mij de moeder van alle coins en alle altcoins zijn in mijn ogen een beetje ruis als het gaat om geld. Er zijn natuurlijk altcoins die toffe dingen doen, oplossingen voor cloudopslag en social media bijvoorbeeld. Daar zijn veel partijen goed mee bezig, maar deze zullen in mijn optiek niet groter worden dan bitcoin.

Wat zijn de gevaren voor beginnende investeerders?

De laatste maanden ging alles omhoog. Dat is leuk, maar aan de andere kant ook erg gevaarlijk. We zitten de laatste maanden in een bullmarket (een stijgende trend), een trend die we in 2013 en 2017 al eerder hebben gezien. Als de koers van de bitcoin omlaag gaat, dan gaan de andere coins ook hard omlaag. Dat zag je de afgelopen weken. Dit beseffen beginners vaak niet. Die willen gewoon dat hun rendement keer tien gaat en dat is niet waar het in essentie om draait. Bitcoin gaat al hard genoeg en het risico nemen om, per ongeluk, een altcoin te kopen die het niet overleefd is mij te groot. Er zijn namelijk genoeg altcoins die het uiteindelijk niet gaan halen.

Denk jij dat bitcoin op een ‘point of no return’ is beland?

Ik denk zeker dat we op dit punt zijn beland. Veel grote bedrijven zijn in de markt gestapt en hebben een deel van hun reserves veranderd naar bitcoin. Daarnaast vertrouwen steeds meer bedrijven de dollar steeds minder en dit is in mijn optiek een fundamentele verandering. Het lijstje van grote bedrijven die bitcoins kopen wordt steeds langer en zelfs de grootste asset manager van Nederland noemt de bitcoin onderdeel van een gediversifieerde portefeuille. Dat is heel bijzonder en daarom zijn we in mijn ogen pas net begonnen.

Meer weten? Volg dan het Youtube-account van Madelon Vos voor de laatste updates, analyses, grafieken en gesprekken met interessante gasten of neem een kijkje op MadelonVos.nl