Health

Maarten van der Weijden voltooit extreme uitdaging: mega triatlon van ruim een week

maarten-van-der-weijden-elfsteden-triatlon
(Foto: Instagram.com @maartenvanderweijden) Maarten van der Weijden met zijn befaamde fiets in de Friese vlag

Maarten van der Weijden ken je waarschijnlijk wel als de zwemkampioen die genas van leukemie. Sinds zijn genezing zet hij zich fanatiek in om geld in te zamelen voor kankerbestrijding- en onderzoek. Daarbij gaat hij een uitdaging zeker niet uit de weg: hij voltooide zondag na ruim een week de Elfsteden Triatlon 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen.

Loodzware inspanning met hoge opbrengst

Maarten van der Weijden voltooide zondag zijn Elfstedentriatlon en haalde daarmee ruim 3,7 miljoen euro op voor kankeronderzoek. Zondagochtend bereikt hij Leeuwarden na 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen. Daarbij hield hij slechts minimale rustperiode tussendoor.

Onderweg ontvangt de 42-jarige olympisch zwemkampioen van 2008 (10 kilometer open water) veel aanmoedigingen en deden mensen soms een stukje met hem mee tijdens delen van zijn tocht. De burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma, zette de laatste stempel en spelde Van der Weijden een Elfstedenkruisje op.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Elfstedentriatlon (@mvdwfoundation)

Maarten van der Weijden ruim zeven dagen onderweg

Van der Weijden zou eigenlijk zaterdagmiddag in Leeuwarden arriveren. Hij was echter op dat moment te uitgeput en dat noodzaakte een slaapmoment in Dokkum. Op zondagochtend, net voor 9.00 uur, bereikt hij uiteindelijk de finish, wandelend over de streep. Op dat moment was hij iets meer dan 7 dagen onderweg.

Maarten was overigens niet de eerste die de Elfsteden Triatlon volbracht. De eerst was namelijk Stefan van der Pal; net als van der Weijden een atleet die met sportieve uitdagingen geld ophaalt voor een goed doel. Van der Pal legde het laatste deel hardlopend af, van der Weijden wandelend.

Elfsteden zwemtochten in 2018 en 2019

Als voormalig leukemiepatiënt heeft Van der Weijden zich al vaker gewaagd aan loodzware evenementen ter ondersteuning van kankerbestrijding. Met zijn Elfsteden zwemtochten heeft hij in 2018 en 2019 meer dan 10 miljoen euro opgehaald voor kankeronderzoek.

In 2018 moest hij na 163 kilometer opgeven, maar het jaar daarop haalde hij wel de eindstreep in Leeuwarden. Tijdens de corona crisis voltooide hij een vier dagen durende zwemtocht in een stroming zwembad. Eerder dat jaar volbracht hij een thuis triatlon in en rond zijn eigen huis.

Ruim 3,7 miljoen euro opgehaald met acties

Met zijn prestatie haalde Maarten van der Weijden dus maar liefst 3,7 miljoen euro op. De helft daarvan is afkomstig van sponsoren van zijn actie. De andere helft zijn donaties. Hoofdsponsor Reggeborgh verdubbelde elke donatie, waardoor een aanzienlijk bedrag is opgehaald ter ondersteuning van kankeronderzoek.