Geld & Carrière

6 manieren om maandelijks veel geld te besparen: deze ken je nog niet

maandelijks-geld-besparen-manieren
(Foto: Depositphotos)

Het leven is de afgelopen jaren alsmaar duurder geworden. Hierdoor komen steeds meer mensen aan het eind van de maand geld tekort. De vooruitzichten zijn somber en de vast lasten blijven stijgen. Gebruik jij je spaargeld om het gat te dichten? Dat kan anders: wij geven je 6 handige bespaartips, zodat je er meer geld overblijft.

Ongeacht hoeveel je verdient, je leeft naar wat er aan geld binnenkomt. Gelukkig is het besparen op alledaagse zaken niet zo lastig als je misschien denkt. Er zijn veel kleine gewoontes die je kunt toepassen op je eigen spaarpot. Je leest ze hieronder.

1. Gebruik geen creditcard meer

Als je geld wil besparen moet je iedere uitgave voelen. Wanneer je veel online shopt met je creditcard voel je dat pas aan het eind van de maand, wanneer je toch net je salaris hebt gehad en het hiermee gemakkelijk kan afbetalen. Nee, betaal met je normale lopende rekening. Zo merk je direct dat je de rest van de maand door die aankoop minder te besteden hebt.

maandelijks-geld-besparen
(Foto: Freepik)

2. Betaal jezelf uit in leefgeld

Heel simpel. Pak je nettosalaris wat je op je rekening krijgt. Trek daar alle vaste lasten van af zoals je telefoonabonnement, verzekeringen, je sportschoolabonnement en waar je ook maar standaard iedere maand een vast bedrag aan kwijt bent.

Bepaal vervolgens welk gedeelte je wil sparen en gebruik het overige geld als ‘leefgeld’. Met het leefgeld moet je de gehele maand overbruggen. Dus prima om een avondje de kroeg in te gaan, maar als je dat een paar dagen achter elkaar doet, moet je aan het eind van de maand op rantsoen gaan.

3. Check je inzichten in je bankapp

Iedere bank heeft zowat een app, dus hoogstwaarschijnlijk ook de bank waar jij je geld op hebt staan. Deze app geeft vaak in één oogopslag een globaal inzicht waar jij je geld aan uitgeeft. Zo zie je wat je aan vaste lasten en boodschappen kwijt bent, maar ook aan hobby’s, vrije tijd, kleding en sieraden. Vaak is dit confronterend om van jezelf terug te zien.

4. Verwijder je betaalgegevens uit webshops

Zorg dat je betaalgegevens niet meer standaard geregistreerd staan in je favoriete webshops. Hierdoor wordt het online winkelen nog moeilijker en kun je elke keer dat je in de verleiding komt om iets te kopen, opnieuw nadenken over je aankoop.

maandelijks-geld-besparen
(Foto: Freepik)

5. Sparen met de 30-dagenregel

Op TikTok of Instagram zien we geregeld de meest bijzondere gadgets langskomen. Heel vet, maar hoe nodig is het nu eigenlijk. Mocht je jezelf nu echt willen trakteren op deze aankoop, pas dan de 30-dagenregel toe. Koop het niet, zet het in je agenda en wanneer je een melding over het item krijgt dat je 30 dagen verder bent, beslis je of je het nog steeds wil.

6. Ontdek goedkope of gratis uitjes

Geloof ons, er zijn genoeg leuke gratis uitjes. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Trek die laarzen aan en ga het bos in. Kijk niet op je telefoon, maar kijk eens om je heen wat je allemaal ziet. Ga met de kinderen een openbare speeltuin in of bezoek een gratis museum bij jou in de buurt.