Media

Internationale voetbalwereld reageert: vreselijk nieuws Louis van Gaal slaat in als bom

Louis van Gaal

Afgelopen zondag maakte bondscoach van het Nederlandse elftal, Louis van Gaal, in talkshow Humberto bekend dat hij sinds het einde van 2020 vecht tegen een agressieve vorm van prostaatkanker. Het nieuws sloeg in als een bom, van Gaal heeft het nooit eerder gehad over zijn ziekte. Hij kreeg steun van voetbalclubs van over de hele wereld.

Louis van Gaal als voetballer en trainer AZ en Ajax

Louis van Gaal (1951) heeft een indrukwekkende carrière. Hij begon deze als kleine voetballer bij SV de Meer in Amsterdam, waar hij geboren en getogen is. Op zijn twintigste debuteerde hij bij het tweede elftal van Ajax. Hij speelde ook bij Royal Antwerp, Telstar en Sparta. In 1984 wist hij De Zilveren Schoen binnen te slepen. In 1986 en 1987 was van Gaal assistent-trainen bij AZ.

In 1987 stopte hij als betaald voetballer en ging als jeugdtrainer bij Ajax aan de slag. Nadat Leo Beenhakker in 1991 als hoofdtrainer van de club vertrok nam hij het stokje over, en met succes, de club werd onder van Gaal drie keer Nederlands kampioen. Onder zijn leiding maakte Ajax gouden jaren mee en won verschillende prijzen. Van Gaal stopte in 1997 als hoofdtrainer bij de club.

Louis van Gaal als MU trainer en bondscoach Nederlands Elftal

In 1997 ging hij bij Manchester United aan de slag. Hij haalde veel Nederlandse spelers naar de club en boekte aanvankelijk successen. Maar toen de club in mei 2000 naast de landstitel greep besloot van Gaal om op te stappen. Hij keerde terug naar Nederland, waar hij als bondscoach aan de slag ging. Hij stopte echter toen Nederlands zich niet kwalificeerde voor het wereldkampioenschap.

Na een korte uitstap terug naar FC Barcelona keerde hij in 2003 terug naar Ajax, waar hij technisch directeur werd. Na een intern conflict stopte hij hier ook, en werd in de jaren daarna trainer van AZ en Bayern München. Uiteindelijk heeft van Gaal in 2021 een contract getekend waarin staat dat hij opnieuw bondscoach van het Nederlands elftal zou worden. Het WK in 2022 is in het contract inbegrepen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ray Sports (@ray247_sports)

De ziekte van Louis van Gaal

Afgelopen zondag maakte de bondscoach dus wereldkundig dat hij een lange tijd prostaatkanker heeft. De internationale voetbalwereld reageert verslagen en spreken vol lof over van Gaal. De landen waar hij als trainer heeft gewerkt tonen hun medeleven door middel van tweets en ook de krachten in deze landen spreken over ‘een elite trainer die zich door zijn charisma weet te onderscheiden.’

Zijn relatie met de media is niet altijd even goed geweest, maar er wordt uitermate meelevend gereageerd op zijn strijd tegen zijn ziekte. Ook voetbalfans betuigen hun medeleven op social-media. De voetbalwereld praat vol respect over Louis van Gaal. Ook wij wensen hem en zijn naasten veel sterkte toe in deze moeilijke periode.