Health

Dit is het trainingsschema van voetballegende Lionel Messi

ionel Messi trainingsschema

Is Oranje-tegenstander komende zaterdag en voetbalicoon Lionel Messi net zo’n trainingsbeest als zijn rivaal Cristiano Ronaldo? Hoe de Argentijnse vedette precies traint is lastig te vinden, terwijl het schema van de Portugees duizenden hits geeft op Google. Het is ons toch gelukt het trainingsschema van Messi boven water te krijgen. Hieronder vertellen we je er alles over.

Hoe traint Messi?

Lionel Messi hoeven we bij vrijwel niemand te introduceren. In zijn lange voetbalcarrière haalde hij tientallen prijzen en verbaasde hij de wereld met zijn vaak onnavolgbare acties en doelpuntenproductie. Hij is niet alleen één van de beste, maar ook één van de rijkste voetballers ter wereld.

Over hoe hij precies traint is opvallend genoeg vrij weinig informatie te vinden. De tegenstelling met rivaal Cristiano Ronaldo is groot. Zoek je op internet, dan struikel je bijna over de items die behandelen hoe Ronaldo traint. We wisten echter toch te achterhalen hoe de Argentijnse topvoetballer zijn trainingen indeelt.

Lionel Messi trainingsschema

Wat is het trainingsschema en de dagindeling van Lionel Messi?

Hoe traint Lionel Messi op een dag? Het onderstaande schema staat los van de groepstrainingen die hij met zijn teamgenoten van Paris Saint Germain of het Argentijnse nationale elftal doet. Dit is het schema van Lionel Messi als hij niet met de groep traint of een wedstrijd speelt:

Ochtend:

 • Pillar bridges
 • Knee hug lunges
 • Inverted hamstring stretches
 • Pillar skips
 • Hurdle hops
 • Acceleration wall drill marching

Het aantal setjes en herhalingen is helaas niet bekend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lionel Messi (@messi_messi10)

Middagtraining

Als er geen middagtraining met zijn team is, doet Messi na de lunch een effectieve powernap of spendeert wat quality time met zijn kinderen. Om een uur of drie ’s middags doet hij nog een workout sessie. Het trainingsschema bestaat uit oefeningen die afwisselend gericht zijn op kracht, snelheid en stretchen.

Voor Messi is snelheid belangrijk. Die heeft hij van nature, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij er niet op hoeft te trainen.  Basisoefeningen zijn bijvoorbeeld:

 • Pillar bridge-front
 • Lunges
 • Hamstring stretches
 • Pillar skips
 • Split squats

Andere oefeningen, meer gericht op spieren die je gebruikt bij de zogeheten multi-directionele snelheid zijn bijvoorbeeld touwtje springen, squats en pillar skips. Ook doet hij vaak behendigheidsoefeningen: springen langs diagonale hindernissen, kegels en andere obstakels om zijn zijwaartse bewegingen te verbeteren.

Avond en rust

Naast trainen is rust natuurlijk ook belangrijk. Afhankelijk van wedstrijden en trainingen bij zijn club streeft Messi ernaar om elke dag om 20.00 uur met zijn gezin te eten. Rond 21.00 uur gaat hij meestal slapen. Als topsporter heeft hij natuurlijk zijn rust nodig en bovendien houdt de Argentijnse vedette van vroeg opstaan. Om een uur of zes in de ochtend gaat in huize Messi alweer de wekker.