Health

De 7 grootste lichamelijke veranderingen na je 40e jaar

lichamelijke veranderingen

Ouder worden hoort bij het leven. Veel mensen klagen dat ze ouder worden, maar aan de andere kant willen ze ook niet dood. Het enige wat je dus kunt doen is accepteren dat je ouder wordt. De uitspraak ‘ouderdom komt met gebreken’ is niet uit de lucht komen vallen. Er treden namelijk lichamelijke veranderingen op nadat je de 40 jaar bent gepasseerd. We hebben de grootste lichamelijke veranderingen opgezocht.

Lichamelijke veranderingen na je 40ste

Goed, ten eerste mag jezelf gelukkig prijzen dat je op een gegeven moment 40 kaarsjes uit mag blazen, want er zijn mensen die deze respectabele leeftijd niet hebben bereikt. Count your blessings. Helaas krijg je na je veertigste te maken met lichamelijke veranderingen, zoals slijtage en andere vervelende kwaaltjes. Dat heeft allemaal te maken met langdurig gebruik van je lichaam, simpel.

De beste tip die we in dat geval kunnen geven is het naleven van een gezonde levensstijl, en sporten. Als je thuis op de bank gaat zitten wegkwijnen dan is het zo afgelopen met je. Blijf dus bewegen, wees actief, denk positief, en eet eens een keer een salade in plaats van een broodje kebab. Je lichaam zal je dankbaar zijn. Ben je te dik? Probeer intermittent fasting, en nogmaals; ga sporten.

lichamelijke veranderingen ouder worden

1. Je ogen gaan achteruit

Na je veertigste gaan je ogen achteruit. De afname van het vermogen van het oog (presbyopie) zorgt ervoor dat je op een gegeven moment gebruik moet maken van een leesbrilletje of een andere vorm van oogcorrectie om de krant te kunnen lezen.

2. Daling van je testosteronniveau

Mannen ervaren na hun veertigste levensjaar een daling van het testosteronniveau. Dit resulteert in spierverlies en gewichtstoename, dus dat buikje komt niet alleen door het bier. Voordeel is wel dat mannen die wat ouder zijn hierdoor minder ‘haantjesgedrag’ vertonen.

lichamelijke veranderingen ouder

3. Buikvet

We benoemden buikvet hierboven al, maar het is een probleem waar veel (mannelijke) veertigers moeite mee hebben. Die sixpack staat nu grotendeels in de koelkast in plaats van onder je strakke t-shirt. Drink veel water en zorg voor een goede BMI om dit te verminderen.

4. Overmatige slijtage

Helaas is kraakbeenverlies na je veertigste ook een dingetje waar je mee te maken krijgt. Kraakbeen is het natuurlijke kussentje tussen de gewrichten Als dit verdwijnt dan krijg je sneller last van pijn in je botten, en zal er sneller slijtage van de gewrichten ontstaan

lichamelijke veranderingen ouder worden na 40ste

5. Slapeloosheid

Als je ouder wordt dan kan dat effect hebben op je slaapritme. Dit kan komen door een disbalans van je cortisolgehalte, het stresshormoon. Als je om de haverklap wakker wordt dan heeft dat weer effect op je stemming en energie, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.

6. Geheugenverlies

Het gebeurt niet vaak tussen je 40e en 50e levensjaar, maar het is een feit dat de vermindering van het geheugen onderdeel is van het ouderdomsproces. Het nemen van Vitamine B12 helpt, maar het trainen van je hersenen ook. Blijf actief, doe een denkspelletje, lees een boek, etc.

7. Je weerstand neemt af

Het is helaas een feit dat je sneller een verkoudheid of griepje te pakken hebt als je ouder wordt. Na je veertigste wordt je steeds vatbaarder voor een virus omdat je immuunsysteem zwakker wordt. Nogmaals, je kunt het ouderdomsproces vertragen door een gezonde en actieve levensstijl aan te houden. Succes met de rest van je leven.

lichamelijke veranderingen ouder na 40ste