Tech

Handig: zo verleng je de levensduur van jouw E-bike accu

levensduur-accu-ebike-verlengen
(Foto: Depositphotos)

Je hebt onlangs een E-bike gekocht, maar komt er na een poosje achter dat je accu ineens steeds sneller leegloopt. De levensduur van je accu wordt alsmaar minder en des te vaker je ‘m oplaadt, des te erger het lijkt te worden. Om de levensduur van je E-bike accu te verlengen hebben we een aantal handige tips voor je. Hiermee houdt je de accu van je elektrische fiets in tiptop conditie en zorg je dat-ie langer meegaat. Zo heb je zo lang mogelijk plezier van je E-bike!

Levensduur E-bike accu verlengen

Om zo lang mogelijk van je E-bike te kunnen genieten is het belangrijk dat je goed zorgt voor de accu. De accu is immers een van de meest essentiële onderdelen van je e-bike. Als je veel gebruik maakt van je elektrische fiets, dan is de kans groot dat je inmiddels gemerkt hebt dat de accu niet meer zo lang meegaat als wanneer je de e-bike kocht. Dit komt waarschijnlijk omdat je niet precies weet hoe je een accu moet onderhouden. Om die reden geven wij je deze belangrijke tips die je helpen je accu gezond te houden en de levensduur van de batterij te verlengen.

Vermijd volledige ontlading

Voor vrijwel alle type batterijen geldt dat ze er niet van houden om volledig ontladen te worden. Dus ook voor de accu van je e-bike. Een uitzondering is de Nikkel-metaalhybride (NiMh) accu, deze is beter bestand tegen geheel ontladen. Heeft jouw E-bike een Lithium-ion accu dan wil je absoluut voorkomen dat deze volledig leegloopt. Dit kan de accu op lange termijn beschadigen en de prestaties verminderen. Gebruik je jouw fiets een paar weken niet, omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent? Zorg dan dat de accu van je e-bike minimaal tot 50% is opgeladen voordat je deze opbergt.

levensduur-accu-ebike-verlengen

Accu bewaren bij juiste temperatuur

Gebruik je de elektrische fiets – en dus de accu – voorlopig even niet? Sla je accu dan bij voorkeur op in een koele, droge ruimte. Bij voorkeur niet koeler dan 10 graden en absoluut niet warmer dan 30 graden. Laat je accu dus zeker niet in de vrieskou staan en in de zomer niet in de volle zon. Indien je accu niet uitneembaar is doe je er goed aan je e-bike in de berging of schuur te zetten. Zo staat je accu altijd uit de zon en regent deze ook niet nat.

Laad op bij de juiste temperatuur

Zoals aangegeven houden accu’s niet van flinke temperatuurschommelingen. Dit geldt niet alleen voor het bewaren van de accu, maar ook zeker voor het opladen. Is je accu nog warm na een fietsritje? Laat deze dan eerst afkoelen voordat je ‘m aan de oplader legt. De ideale temperatuur is kamertemperatuur, maar alles tussen de 10 en 30 graden is veilig en acceptabel.

levensduur-accu-ebike-verlengen

Blijven opladen in de winter

Er bestaat zoiets als zelfontlading. Wanneer jij je e-bike voor langere tijd niet gebruikt, zal je de accu toch af en toe moeten opladen. Daarmee voorkom je dat de accu volledig leegloopt, wat negatieve effecten op de levensduur heeft. Idealiter houdt je het accupercentage altijd tussen de 30% en 60%. Ook als je in de winter je fiets niet gebruikt. Als vuistregel kan je aanhouden om de accu eens per maand op te laden. Op deze manier heb je zo lang mogelijk plezier van je E-bike!

Op zoek naar een nieuwe elektrische fiets? Hier lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een e-bike. Kom je er niet helemaal uit, dan lees je op deze pagina wat de best geteste E-bikes van 2023 zijn.