jack daniel
Food & Drinks

Dit was het roemruchte leven van whiskystoker Jack Daniel

Jack Daniel’s is een van de bekendste whiskymerken ter wereld. Net zoals de meeste labels op whiskyflessen een geschiedenis hebben, is dat van Jack Daniel’s onlosmakelijk verbonden met de Amerikaanse cultuur. Maar hoe zit het met de oprichter van dit wereldberoemde merk? Laten we een duikje nemen in het roemruchte leven van Jasper Newton ‘Jack’ Daniel.

De jeugd van Jack Daniel

Jesper ‘Jack’ Daniel werd in 1850 geboren in Lynchburg, Tennessee, in de Verenigde Staten. Hij was onderdeel van een gezin met dertien kinderen, die het in die tijd financieel erg zwaar hadden. Hij heeft zijn roots in Engeland, waar zijn grootouders vandaan kwamen, die later een beter leven zochten in Amerika. Toen zijn moeder kwam te overlijden duurde het niet lang voordat zijn vader hertrouwde, en nog meer kinderen kreeg.

Zijn vader, Calaway Daniel, was in die tijd een soldaat, en vocht mee in de Amerikaanse burgeroorlog. Toen Jack te horen kreeg dat zijn vader was gesneuveld besloot hij zijn geluk ergens anders te zoeken en weg van huis te lopen. Hij kon niet overweg met zijn stiefmoeder, en de omstandigheden waren slecht, dus leek het leven op straat hem een beter alternatief. Na een paar jaar zwerven ontmoette hij een priester die hem onder zijn hoede nam en zijn leven zou veranderen.

jack daniel jeugd

Jack de distilleerder

De priester was bevriend met een distilleerder die illegaal gestookte drank maakte, en dat verkocht op de zwarte markt. De distilleerder, Dan Call besloot de jonge Jack Daniel in huis te nemen, en hem de het kunst van het distilleren te leren. Jack bleek een natuurtalent, en maakte al snel de beste drank van regio. In die tijd noemde men illegaal gestookte drank ‘moonshine’, en Jack en Dan verkochten er heel veel van. In 1875 besloten de twee een onderneming te starten.

Een jaar later besloot Dan Call om religieuze redenen te stoppen met het maken van alcohol, waarna Jack de distilleerderij in handen kreeg. Deze was toen al uitgegroeid tot een van de grootste whiskystokerijen in de regio. In de jaren die volgden deed de whisky van Jack Daniel mee aan verschillende wedstrijden, en won in 1904 de gouden medaille voor beste whisky. Inmiddels is Jack Daniel’s niet meer weg te denken uit het hedendaagse aanbod whisky’s wereldwijd.

jack daniel whisky

De dood van Jack Daniel

Jack Daniel werd door zijn whisky een schatrijke zakenman, en verdiende een fortuin met zijn drank. Hij bleef echter zijn hele leven vrijgezel. Hij kreeg geen kinderen, maar betrok wel zijn neefjes bij de distilleerderij. Die namen de zaak in 1907 over toen het slechter ging met de gezondheid van Jack. Het duurde echter nog vier jaar voordat hij zou komen te overlijden.

Het verhaal gaat dat Jack Daniel in dat jaar zijn kluis niet open kreeg, waarna hij er een flinke trap tegenaan zou hebben gegeven. Hij was de combinatie al vaker vergeten. Door de trap zou hij een verwonding aan zijn teen hebben opgelopen, wat resulteerde in een bloedvergiftiging en uiteindelijk zijn dood. Dit blijft een gerucht, want zijn biograaf en familie hebben dit verhaal altijd ontkracht.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Liam Thackray (@lthacks23)