Food & Drinks

Hier eet je de lekkerste Turkse pizza in Nederland

lekkerste-turkse-pizza-nederland
(Foto: Unsplash)

Het is naast de kroket en de frikandel een van de populairste snacks van Nederland: de Turkse pizza. Deze overheerlijke pizza is niet meer weg te denken uit ons kikkerland en heeft zijn culinaire strepen wel verdiend. Zoals de naam doet vermoeden ligt de oorsprong van deze lekkernij niet in Holland, maar hij is wel overal in ons land te koop. Maar waar koop je de lekkerste pizza van Nederland? Wij gingen op een smakelijke speurtocht om dat uit te zoeken.

Turkse pizza of Lahmacun

De Turkse pizza is de Nederlandse benaming voor Lahmacun, een traditioneel Midden-Oosters gerecht dat al sinds mensenheugenis in dit deel van de wereld wordt gemaakt. De naam Lahmacun is afgeleid van het Arabische lahm bi `adjien, dat ‘vlees op deeg’ betekent. De pikante smaak is typerend voor dit gerecht, dat eigenlijk niets meer is dan een pannenkoek van deeg waar een mengsel van pikant gekruid gehakt, ui, pepers en peterselie op wordt gelegd.

Wij eten een Turkse pizza in Nederland veelal als tussendoortje in de vorm van een wrap waar tal van groenten tussen worden gestopt, zoals tomaat, komkommer, rode ui en rode kool. Het geheel wordt dan bedekt onder een subtiele laag knoflooksaus en eventueel wat sambal voordat het in zilverfolie wordt gerold. In het Midden-Oosten wordt dit gerecht vaak in stukken gesneden en op een schaal aan gasten geserveerd. Het is geen gezonde snack, maar wel erg lekker.

lekkerste-turkse-pizza-nederland

Een wereldberoemde lekkernij

De Turkse pizza is wereldberoemd en verschillende landen claimen dat de oorsprong van dit gerecht aan hun land toebehoort. We zullen daar waarschijnlijk nooit achter komen, want dit gerecht is nog ouder dan de weg naar Rome. Deze pizza is tegenwoordig overal ter wereld te verkrijgen. Ze worden in Turkije veel verkocht in kleine straatstalletjes als modern streetfood en in Nederland zijn ze te kopen bij Turkse restaurants en bakkers.

Om deze reden wordt de Lahmacun door de Nederlandse bevolking een Turkse pizza genoemd, al zijn de desbetreffende bakkers het daar niet over eens. Sommige van hen weigeren zelfs om er knoflooksaus op te doen. Hoe dan ook; deze lekkernij is overal ter wereld omarmd en is een van de bekendste pizza’s ter wereld, naast de traditionele Italiaanse pizza uiteraard.

lekkerste-turkse-pizza-nederland

De lekkerste Turkse pizza van Nederland

Turkse pizza’s zijn overal in Nederland te koop, maar waar koop je de lekkerste variant? Daar is nogal wat gesteggel over, want in elke stad is wel iemand te vinden die van mening is dat de lekkerste Turkse pizza in zijn of haar woonplaats is te vinden. Er zijn echter culinaire recensenten die op een culinaire strooptocht zijn gegaan om zelf te ondervinden welke Turkse pizza het beste uit de oven komt.

Als we de recensies op Tripadvisor moeten geloven, dan is Leeman Doner in de Van Woustraat in Amsterdam de beste Turkse pizzabakker van Nederland. Dit wordt onderstreept door de redactie van Mokum Magazine, die onderzoek in eigen stad heeft uitgevoerd. Het Parool weet echter te melden dat de Turkse pizza’s van Effendy’s op de Rozengracht de beste is.

Op website FlavorFlav wordt Effendy’s ook genoemd. Helaas beperken veel van deze smaakvolle onderzoeken zich tot het toeristische Amsterdam. Er zullen namelijk zonder twijfel prima Turkse pizzabakkers in andere delen van het land te vinden zijn. Dé lekkerste Turkse pizza van Nederland is dus onmogelijk te vinden. Je hebt nu wel een doel voor op je bucketlist: zelf de lekkerste Lahmacun van ons land opsporen.

lekkerste-turkse-pizza-nederland