Food & Drinks

Dit zijn 7x de lekkerste alternatieven voor je dagelijkse koffie

lekkerste koffie alternatieven

Nederland is één van de landen met de hoogste koffieconsumptie ter wereld. Alleen de Noren en Finnen gaan ons voor op de ranglijst van koffieconsumptie per land. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar misschien lust jij geen koffie, ben je overgevoelig voor cafeïne of wil je wat meer afwisseling of simpelweg minder koffie drinken? We hebben 7 fijne alternatieven voor koffie voor je verzameld om je dag mee door te komen.

1. Matcha thee

Matcha thee zie je steeds vaker, het is een razend populair drankje geworden de laatste jaren. Het is thee in poedervorm, gemaakt van gemalen theebladeren. Je drinkt dus echt de bladeren zelf, in plaats van een aftreksel daarvan. Het valt onder de groene theesoorten en de gezondheidsvoordelen van groene thee zijn algemeen bekend: het kan onder andere bijdragen aan verlagen van je cholesterolgehalte en helpen bij afvallen.

2. Kurkuma thee

Nog een thee variant, afkomstig uit India: kurkuma thee. Het wordt in India al jaren gedronken om het positieve gezondheidseffect. Het bevat namelijk veel meer vitaminen dan andere theesoorten. Het valt verder op door de sterke smaak en de gouden kleur.

Koffie alternatieven

3. Smoothie

Dit is vooral in warme tijden een lekker alternatief, of als je meer behoefte hebt aan iets fris dan aan iets heets. De basis ingrediënten zijn fruit en groente, dus je krijgt ook nog eens een energiegevende vitamine-shot. Het mooie van een smoothie is dat je er oneindig mee kunt variëren. Je kunt dus altijd een smoothie samenstellen met de ingrediënten die jij het lekkerst vindt.

4. Warme chocolademelk of cacao

Een ouderwets lekkere kop warme chocolademelk lust bijna iedereen. Er is ook een ‘superfood variant’ van: warme cacao melk. Het zou goed zijn voor je bloeddruk en het cholesterolgehalte, want in pure cacao zitten goede stoffen zoals anandamide en magnesium. Zowel chocolademelk als cacao melk kunnen nogal calorierijk zijn, dus drink er ook weer niet te veel van.

Koffie alternatieven

5. Maca

Maca komt oorspronkelijk uit Peru. Het wordt vaak de Peruaanse versie van ginseng genoemd. De thee staat in Zuid-Amerika al heel lang bekend als energie booster. Maca is verkrijgbaar in poedervorm, gemaakt van gemalen Maca-plantjes uit het Andesgebergte. Je kunt het als thee drinken, maar het wordt ook vaak toegevoegd aan smoothies of shakes. De smaak staat bekend als zoetig en nogal sterk. Begin daarom met een kleine dosering om eraan te wennen.

6. Masala chai

Masala chai ook wel bekend als chai thee, is afkomstig uit India. Het is een theesoort die bestaat uit een mengeling van kaneel, gember, kardemom, nootmuskaat en nog enkele andere traditionele Indiase specerijen.

Enige jaren geleden was dit drankje nog vrij onbekend, maar inmiddels kun je in de meeste cafés en andere horecagelegenheden met een redelijk thee-assortiment wel masala chai bestellen. Het is een zwarte theesoort, er zit niet zoveel caffeine in als in koffie, maar samen met de andere ingrediënten krijg je er toch een boost van.

Koffie alternatieven

7. Cichorei

Cichorei is een kruidachtige plant. De wortels ervan staan al sinds de zeventiende eeuw bekend als alternatief om een koffieachtig drankje te maken. Door de wortels te  drogen en te roosten krijgen ze een karamelachtige smaak. Het lijkt in de verte een beetje op koffie, maar bevat geen cafeïne. Het smaakt wat zoet- en nootachtig. Een gezondheidsvoordeel is dat cichorei bijdraagt aan de groei van goede bacteriën in je darmen.