Food & Drinks

7x de lekkerste cocktails voor een warme alcoholische Kerst

lekkerste cocktails kerst

Kerst staat al bijna voor de deur. Ben je nog op zoek naar lekkere cocktails om te serveren aan je vrienden of familie? Geen nood, we helpen je op weg. Laat je inspireren door onze 7 lekkere cocktails voor Kerst.

1. Kerst Punch

Punch met Kerst is in veel landen een echte traditie. Het is bijzonder geschikt als welkomstdrankje. Er zijn veel variaties van deze klassieker. Meestal is de samenstelling: 50 cl sterke drank, bijvoorbeeld rum. Wil je de punch wat minder sterk, dan kun je de sterke drank weglaten.

Daarnaast 50 cl bruisende wijn – rosé kan ook – , gemengd met ongeveer een liter aan ijsblokjes. Ook het fruit dat in de Punch gaat kun je variëren; kies bijvoorbeeld voor sinaasappelschijfjes, frambozen en cranberries.

Cocktails kerst

2. Kir Royal

Nog een klassieker onder cocktails voor de Kerstdagen is de Kir Royal. Lekker en makkelijk te maken. Neem als basis champagne, prosecco of cava en garneer dit met rood fruit. Wat meer exclusief fruit, zoals kumquats of aalbesjes doen het bijvoorbeeld altijd goed. Serveer in een champagneglas.

3. Whiskey Sour

Veel whiskey liefhebbers drinken deze drank graag puur. Toch kun je er prima cocktails mee maken. Zoals de klassieke Whiskey Sour, die al bestaat sinds de 19de eeuw. Dit is de basis: meng 60 ml bourbon, 30 ml vers citroensap, 15 ml suikersiroop en het eiwit van 1 ei. Je kunt er ook een scheutje Angonstura bitter bij doen. Schud het goed door elkaar zodat er een schuimkraag ontstaat. Serveer in een whiskey glas of rocks-glas.

Cocktails kerst

4. Negroni

Geen zin in ingewikkelde cocktails? Een Negroni cocktail is vrij simpel te maken. De samenstelling is Campari met rode vermouth en gin. Vaak serveert men deze cocktail met als garnering een sinaasappelschil.  Filmheld James Bond ken je natuurlijk als liefhebber van ‘shaken not stirred dry martini’, maar in minimaal 1 film – For Your Eyes Only – dronk hij een Negroni.

5. Alcoholvrije Christmas Margarita

Alcoholvrije cocktails zijn in opkomst. Voor de Christmas Margarita heb je kokosmelk, limoensap en ijs nodig. Daarnaast muntblaadjes, limoen, suiker en cranberries voor de garnering. Doe de kokosmelk, limoensap en ijs in een blender. Blenden tot het een gladde massa is.

Maak de rand van een glas een beetje plakkerig, door er met een partje limoen overheen te gaan bijvoorbeeld. Dip vervolgens de plakkerige rand in suiker. Nu kun je de drank in het glas gieten en het als laatste stap garneren met een schijfje limoen, wat muntblaadjes en cranberries.

Cocktails kerst

6. Affogato Martini

We stappen over op de after dinner cocktails. Wat dacht je van een Affogato Martini: cocktail en toetje ineen en een variant van de Espresso Martini. Meng per persoon 20 ml warme espresso met 15 ml koffielikeur in een shaker, zonder ijs. Goed shaken en daarna over 2 bolletjes vanille ijs uitschenken. Je kunt het nog wat mooier maken met bijvoorbeeld wat caramelsiroop, nogatine, of koffieboontjes als garnering.

7. Crème Brulée Martini

Nog een kruising tussen een toetje en een cocktail is de Crème Brulée Martini. Meng 30 ml wodka, 20 ml triple sec (of Grand Marnier), 30 ml vloeibare slagroom en 10 ml crème brulée.

Je kunt ook een theelepeltje advocaat toevoegen, voor licht vanille smaakje. Shake alle ingrediënten met ijs en schenkt de cocktail uit in een martiniglas.