Life

Dit is het perfecte leeftijdsverschil tussen man en vrouw

succes-in-de-liefde-leeftijdsverschil

Wanneer je met iemand nieuw gaat daten, bepaal je in welke opzichten jullie bij elkaar passen. Misschien delen jullie wel dezelfde interesses, of voel je je gewoon woest aantrokken tot iemand. Maar er is één ding waar je misschien geen rekening mee hebt gehouden, namelijk verschil in leeftijd. Is er een ideaal leeftijdsverschil voor het hebben van een succesvolle relatie? Wij zochten het uit.

Het perfecte leeftijdsverschil voor een succesvolle relatie

Wat blijkt? Volgens verschillende wetenschappelijke artikelen is gebleken dat een bepaald leeftijdsverschil je kansen op liefde aanzienlijk kunnen vergroten. Voor we verder gaan, is het belangrijk om te vermelden dat er natuurlijk geen heilige graal bestaat voor het hebben van een succesvolle relatie. Wel kan een verschil in leeftijd invloed hebben.

Volgens een onderzoek in de Journal of Population Economics neemt de tevredenheid over een relatie behoorlijk af bij koppels met een groter leeftijdsverschil dan bij koppels met meer vergelijkbare leeftijden. Laten we dieper induiken op hoe verschillen in leeftijd een relatie voor een gedeelte kunnen bepalen.

Leeftijdsverschil +20 jaar

Zoals je je misschien kan voorstellen is een verschil van leeftijd van 20 jaar of meer, niet een ideale combinatie voor het hebben van een succesvolle relatie. Hoewel er natuurlijk ook voorbeelden te vinden zijn van succesvolle koppels met een groot verschil in leeftijd, is het vaker niet het geval.

Dit zijn de potentiële gevaren:

Weinig met elkaar gemeen: Het feit dat jullie uit twee totaal verschillende generaties komen kan ervoor zorgen dat jullie simpelweg weinig met elkaar gemeen hebben. Misschien heeft de oudere persoon wel meer gemeen met de ouders van zijn/haar partner.

Toekomstperspectief: Het woord zegt het al. Jullie beelden van de toekomst en prioriteiten kunnen anders liggen. Denk bijvoorbeeld aan het achteruitgaan van de gezondheid van één van de twee. Jullie levensverwachtingen liggen nou eenmaal anders. Houdt hier rekening mee.

succes-in-de-liefde-leeftijdsverschil

Leeftijdsverschil +10 jaar

Er zijn veel succesvolle relaties waarin de partners een verschil in leeftijd van 10 jaar hebben, mits er genoeg liefde en begrip is tussen de twee mensen. Bijvoorbeeld wanneer de ambities en perspectieven op de toekomst op elkaar afgestemd zijn. Als je van elkaar kan accepteren dat jullie in verschillende levensfases zitten, helpt dit al enorm.

Liefde overwint veel, maar niet alles. Dit zijn de potentiële gevaren bij een leeftijdsverschil van +10 jaar:

Verschil in volwassenheid: Zoals we al zeiden, kan het verschil in volwassenheid hier een rol in spelen. Het is belangrijk dat jullie allebei in een fase van je leven zitten waarin jullie dezelfde prioriteiten hebben, en al enigszins opgegroeid zijn.

Andere behoeftes: Elke zeven jaar gaat een persoon een andere levensfase in. Het feit dat jullie net buiten deze grens vallen, kan lijden tot problemen. Iemand die bijvoorbeeld begin twintig is, moet nog veel meer ontdekken en leren van de wereld dan iemand die boven de dertig is.

succes-in-de-liefde-leeftijdsverschil

Leeftijdsverschil van 5-9 jaar

We komen nu in de ‘safe zone’. Partners met dit verschil in leeftijd hebben over het algemeen veel minder te maken met misverstanden en ruzies. Dit verschil in leeftijd is volgens de onderzoeken die gepleegd zijn, ideaal. Het koppel kan elkaar helpen om stabiliteit te bereiken en elkaar vanuit een beter perspectief begrijpen.

Leeftijdsverschil in relaties

Er bestaat natuurlijk niet zoiets als een perfect verschil in leeftijd om een succesvolle relatie te kunnen onderhouden. De waarheid is: wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Het is vooral belangrijk om iemand te vinden met wie je jezelf kan zijn. Iemand die je behandelt zoals je zelf behandelt wil worden, ongeacht leeftijd.

Lees ook eens één van onze andere artikelen op het gebied van daten en liefde: