Life

Dit is de leeftijd waarop je officieel te oud bent om uit te gaan

leeftijd-te-oud-voor-uitgaan
Foto: CBS Films

De kroeg in te duiken of de dansvloer van je favoriete club onveilig te maken: is je leeftijd tussen de 18 en de 30 dan is je stapavond het hoogtepunt van je week. Maar er komt een moment dat het idee van een relaxte avond bankhangen je aantrekkelijker lijkt dan een avondje doorzakken. Wanneer is nu eigenlijk het punt waarop je officieel ’te oud’ bent om uit te gaan? Laten we dat eens onder de loep nemen, op basis van een Brits onderzoek.

Rond je dertigste begint meestal de omslag

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: te lang in de club blijven plakken, een paar drankjes te veel achteroverslaan en de volgende dag als een wrak opstaan. Maar als twintiger nemen we die kater graag op de koop toe, want juist die avonden zorgen voor de beste herinneringen.

Maar: langzaam maar zeker merk je dat ouder worden betekent dat je steeds vaker kiest voor een avondje thuis. De dagen van onstuimig uitgaan worden minder. Volgens een Brits onderzoek zet het merendeel van de respondenten rond hun 31e een punt achter hun uitgaansavonturen.

Leeftijd te oud voor uitgaan

Wanneer ben je echt te oud om te stappen?

Niet alleen stopt het uitgaan zo rond je dertigste, maar de helft van de ondervraagden gaf aan dat ze liever op die leeftijd genieten van een avondje bankhangen dan van een avond op stap gaan. De grote vraag die opdoemt is: wanneer ben je dan echt te oud om te stappen?

Het  onderzoek, uitgevoerd door de Britse site Currys, heeft het hoge woord eruit gegooid. Vanaf je 37e ben je officieel te oud om de club in te duiken. Anders gezegd: de meeste deelnemers aan het onderzoek geven aan dat 37 jaar de magische grens is voor het nachtleven.

De oorzaken van niet meer uitgaan

Maar waarom gaan we eigenlijk minder uit naarmate je 37ste levensjaar dichterbij komt? Wat zorgt ervoor dat je dan niet meer zo happig bent om de dansvloer onveilig te maken?

Argumenten zoals niet kunnen omgaan met een kater, het regelen van oppas en het organiseren van een taxirit spelen hierbij een grote rol. Als deze redenen je bekend voorkomen, is het misschien tijd om te erkennen dat je wellicht te oud bent geworden voor het nachtleven. En dat is helemaal prima, want er zijn talloze andere leuke activiteiten om van te genieten.

Leeftijd te oud voor uitgaan

Andere manieren van vertier

Of je nu 37 bent, jonger of ouder, het maakt eigenlijk niet uit. Er zijn momenten waarop je simpelweg geen zin hebt om de beest uit te hanger. Gelukkig zijn er talloze andere leuke dingen te doen. Waarom niet een avondje bioscoop of een filmavondje thuis organiseren?

Een whiskyproeverij bijwonen of zelf organiseren, of misschien die ene uitdagende LEGO set bouwen. Er zijn eindeloze alternatieven voor een avondje stappen, en hoe gezellig het wordt, ligt helemaal in jouw handen. Dus waarom zou je je druk maken over die ‘houdbaarheidsdatum’ voor het uitgaan? Ga gewoon door met het creëren van herinneringen, hoe oud je ook bent.