Geld & Carrière

Op deze leeftijd kost je leven het meeste geld

leeftijd

In onze westerse maatschappij kost leven geld. We zijn belast met zaken zoals het betalen onze hypotheek, de energie, de boodschappen, etc. We werken dus hard om geld te verdienen zodat we al deze zaken kunnen bekostigen. Toen je jonger was waren je maandlasten lager, maar wat als je ouder wordt? Wij zochten uit op welke leeftijd het leven het duurst is.

Uitgaven in verschillende levensfases

Je geeft je geld anders uit in bepaalde levensfases. Op jongere leeftijd denk je misschien meer aan uitgaan en kleding, terwijl je een levensfase verder al je geld stopt in het kopen van een huis of auto. Het is altijd verstandig om geld te sparen, hoe eerder je begint hoe beter. Dat wordt tegenwoordig steeds lastiger omdat het leven steeds duurder wordt. Besparen op boodschappen en vaste lasten is nu eerder regel dan uitzondering.

De hoge inflatie trekt bij veel mensen spreekwoordelijke ribben uit het lijf, dus wordt er tegenwoordig bij mensen in alle levensfasen de hand steviger op de knip gehouden. Daarnaast heb je zelf uiteraard ook invloed op je uitgaven. Als je veel dure spullen koopt en graag uit eten gaat dan heeft dat effect op je portemonnee. In dit geval gaan we uit van een gemiddelde, het leven van Jan Modaal dus.

kosten leven leeftijd

Op deze leeftijd kost je leven het meeste geld

We kunnen verklappen dat we onze informatie baseren op de uitkomst van een Brits onderzoek dat door kredietbedrijf Clearscore is gedaan. Zij geven aan dat het leven het duurst is op je 31ste. Op die leeftijd vinden er gemiddeld bij de meeste mensen ingrijpende levensveranderingen plaats, zoals trouwen, kinderen krijgen, een huis kopen, etc. Vaak vinden deze zaken in een kort tijdsbestek plaats.

We hebben eerder uitgelegd hoeveel het opvoeden van een kind kost, dus dat is al een flinke hap uit je portemonnee. Daarnaast kost een huis veel geld, inclusief verzekeringen, vaste lasten, een auto, en alles wat nog meer komt kijken als je jezelf ‘gaat settelen’. Deze dingen ondernemen mensen gemiddeld in het begin van hun dertiger jaren, dus dat verklaart waarom je leven op je 31ste het duurst is.

kosten leeftijd