Health

Kater komt later: vanaf deze leeftijd worden katers echt heftig

Leeftijd katers heftig

Ouder worden, daar doe je niks aan. Bij één groot nadeel daarvan staan we in dit artikel stil: katers. Tragisch genoeg worden die steeds heftiger, naarmate je leeftijd vordert. Misschien is minder drinken voor jou wel een goed voornemen, als onderdeel van een gezonde levenstijl in 2023. Maar is er nu echt een punt in je leven waarop je katers officieel een heftig probleem worden? Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, we zetten de opvallendste uitkomsten voor je op een rij.

Het is echt zo: hoe ouder, hoe erger de katers

De Britse site Thortfull liet vorig jaar een uitgebreid onderzoek uitvoeren, onder zo’n tweeduizend personen. Om met de deur in huis te vallen: daaruit bleek dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen het gevoel kregen dat hun kater echt heftig werd 34 jaar is.

Let op, dat is dus een gemiddelde. 21% van de respondenten van het onderzoek zei bijvoorbeeld dat ze voor het eerst merkten dat hun katers echt begonnen toe te slaan tussen de leeftijd van 31 en 35 jaar.

Leeftijd katers heftig

Achter in de twintig begint het al

Het herstel van een kater duurt langer naarmate je ouder wordt. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Een grote groep merkt het achter in de twintig al  – 20,3% van de respondenten zei namelijk dat ze voor het eerst merkten dat hun katers een probleem werden tussen hun 26ste  en 30ste levensjaar.

Ik trek uitgaan niet twee nachten achter elkaar: vanaf 35 jaar

Een grote groep van de ondervraagden (19,4%) antwoordde dat ze vanaf een leeftijd tussen de 26 en 30 jaar moeite kregen om meer dan één nacht achter elkaar uit te gaan. Maar gemiddeld is 35 de leeftijd waarop je liever niet meer twee keer achter elkaar een nachtje doorhaalt.

Daarna gaat het snel. ‘Ik zit liever thuis in mijn pyjama’ is een stelling die deelnemers aan het onderzoek gemiddeld op 37-jarige leeftijd onderschrijven. 19,3% dacht dat zelf al op hun dertigste. De gemiddelde leeftijd waarop mensen gaan denken ‘Ik ben te oud om naar een club te gaan’ is 38.

Leeftijd katers heftig

Waarom worden katers eigenlijk heftiger?

Fysiek is de mens gemiddeld rond 25-jarige leeftijd het sterkst. Daarna nemen je krachten langzaam maar zeker af. Het afbreken van de alcohol in je lichaam gaat dan steeds stroever en trager. De periode dat je jezelf brak voelt duurt langer – het kan zelfs wel meer dan 24 uur duren – en ervaar je steeds heftiger, naarmate je ouder wordt.

Leeftijd katers heftig

Wat doe je eraan?

Je kunt natuurlijk verschillende middeltjes tegen een kater uitproberen. Wat je ook kunt doen is het proces van veroudering vertragen, met structureel je fitheid vergroten. En natuurlijk is minder vaak drinken of zelfs helemaal stoppen met alcohol ook nog een optie. Lees bijvoorbeeld hier wat er lichamelijk en mentaal gebeurt als je dertig dagen geen alcohol drinkt.