Health

Vanaf deze leeftijd worden de katers alleen maar erger

leeftijd katers

Ken je dat? Je hebt een avond stevig gedronken en de volgende dag lig je op bed met het gevoel alsof je hersenen op exploderen staan. De katers na een avond doorzakken lijkt met de jaren alleen maar erger te worden, en dat is ook zo. Onderzoek heeft uitgewezen dat katers na een bepaalde leeftijd alleen maar erger worden. Wij doken even in dit hoofdpijndossier.

Kater na het drinken van alcohol

De nasleep van een avond doorzakken wordt erger naarmate je ouder wordt. In je jonge jaren stapte je na een avond zuipen en drie uurtjes slaap je bed uit alsof er niets aan de hand was. Nu je ouder wordt heb je bijna het hele weekend nodig om te revalideren. Je bent kotsmisselijk, doodmoe, en je hebt de uitstraling van iemand die de nacht in de loopgraven doorgebracht. Hoelang herstellen van een kater duurt verschilt ook nog eens per persoon.

Maar hoe komt het dat je naarmate je ouder wordt steeds slechter tegen de effecten van alcohol kunt? Daar is onderzoek naar gedaan. Het heeft te maken met het ouder worden van je lichaam, zo simpel is het. Toen je nog een jonge God was brak je lichaam alcohol af als een goed geoliede machine, nu is jouw oude karkas slechts een oude diesel die zijn werk op een slakkengangetje volbrengt. Tja, ouderdom komt met gebreken.

katers alcohol

De katers worden erger naarmate je ouder wordt

De belangrijkste reden dat de kater zwaarder en langer aanvoelt heeft te maken met het feit dat je lever ouder is, en meer moeite heeft met het afbreken van de giftige stof dat alcohol heet. Je bent minder fit, hebt meer vet en minder spiermassa. In spieren zit meer water, wat het makkelijker maakt voor een lichaam om alcohol te verdunnen, wat bij vet niet het geval is. De klap van alcohol komt dan veel harder aan.

Daarnaast drinken we niet zoveel als wat we deden toen we nog elk weekend gingen stappen. Je lichaam is het afbreken van grote hoeveelheden alcohol niet meer gewend, waardoor het langer nodig heeft om het af te breken. Maak jezelf niet ongerust, dit is bij elk mens hetzelfde. Het is nu eenmaal een biologisch feit, en daar kunnen we niets aan veranderen. Maar vanaf welke leeftijd treedt dit fenomeen in?

katers ouder

Vanaf welke leeftijd worden katers erger?

Er zijn verschillende zogenaamde anti-kater wondermiddelen te koop van ontwikkelaars die prediken dat hun product hét middel tegen een kater is, maar dat zegt niets. Het heeft puur te maken met je leeftijd. Onderzoekers hebben 2.000 personen tussen de 18 en 65 jaar getest op een kater na een avond zuipen. Ze kwamen tot de conclusie dat je na je 34ste levensjaar echt serieus last krijgt van de nasleep van een avond flink borrelen.

De mensen die werden onderzocht gaven aan dat ze vanaf die leeftijd echt te maken hadden met een dieptepunt als het gaat om het verwerken van een kater. Ze gaven allemaal aan dat de kater in veel gevallen langer dan een dag duurde. Dus als we op vrijdagavond te diep in het glas kijken is ook de zaterdagavond naar de klote. Dat wordt goed plannen, of simpelweg het hele weekend doorzuipen. Succes op je werk maandag.

leeftijd katers onderzoekers