Health

De pijnlijke reden waarom langer dan 5 minuten op de wc zitten gevaarlijk kan zijn

langer-dan-5-minuten-wc-gevaarlijk
(Foto: Depositphotos)

Verdrink je in TikTok of ben je door het laatste nieuws aan het scrollen terwijl je op de wc zit? We doen het allemaal wel eens. En soms is het toilet even de enige plek waar je jezelf even kunt onttrekken aan de alledaagse hectiek. Maar er ligt groot lichamelijk gevaar op de loer

Toiletbezoekjes kun je vanaf vandaag beter kort houden. Het blijkt namelijk dat langdurig op de wc zitten kan leiden tot vervelende gezondheidsproblemen. We zochten voor je uit hoe dit precies zit: dit is de reden waarom niet langer dan 5 minuten op de wc zitten beter voor je gezondheid is.

Waarom korte en krachtige toiletbezoekjes beter zijn voor je

We vallen met de deur in huis: uit onderzoek van Maastricht UMC+ blijkt dat je grote boodschap geen langdurig proces zou moeten zijn. Het advies is om maximaal drie tot vijf minuten per keer op het toilet door te brengen. Maar waarom eigenlijk?

De voornaamste reden: het voorkomen van aambeien. Deze zwellinkjes aan de binnenkant van de anus, kunnen ontstaan door te lang op de wc te zitten. Als je langer dan nodig op het toilet zit en zeker als je bewust of onbewust gaat persen, kunnen aambeien uitstulpen en naar buiten komen.

Deze bewegingen kunnen leiden tot pijnlijke situaties. Een uitgezakte aambei kan soms vanzelf terugtrekken, maar in andere gevallen is een kleine ingreep nodig. En dat wil je natuurlijk zien te voorkomen.

langer-dan-5-minuten-wc-gevaarlijk
(Foto: Freepik)

Andere nadelen van lang op de wc zitten

Naast het risico op aambeien is er nog een nadeel verbonden aan langdurig toiletgebruik. Het geeft namelijk ook een grotere kans op darmproblemen. Het langdurig zitten kan de darmperistaltiek, dat zijn de ritmische samentrekkingen van je darmen die de stoelgang voortduwen, verstoren.

Blijkbaar is lang niet iedereen op de hoogte van het advies van experts, want uit een poll van het tijdschrift Quest blijkt dat veel mensen toch te lang op het toilet zitten.

Maar liefst 32% van de onderzoeksdeelnemers brengt tussen de vijf en tien minuten op de wc door, en 11% zit zelfs langer dan tien minuten. Deze zogenaamde ‘lange zitters’ hebben een grotere kans op de genoemde gezondheidsproblemen.

langer-dan-5-minuten-wc-gevaarlijk
(Foto: Freepik)

Weersta de verleidingen van je mobieltje op het toilet

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aders net boven de anus. Deze druk kan komen door verschillende factoren of combinaties daarvan, zoals persen, langdurig ophouden van ontlasting, chronisch hoesten, maar ook lang staan is een risicofactor.

Hoewel het verleidelijk is om de tijd op het toilet gebruiken om op je smartphone te scrollen, een spelletje te spelen of te lezen, is het belangrijk om de duur van je toiletbezoekjes te beperken.

Af en toe wat langer op de wc zitten dan 5 minuten is natuurlijk geen probleem, maar zoals met alles in het leven, moet je het met mate doen. Dus, de volgende keer dat je naar de wc gaat, houd het kort en voorkom mogelijke gezondheidsproblemen.