Health

Kwaliteit van je slaap verbeteren doe je met deze 4 stappen

slaapkwaliteit verbeteren

Heb je soms dat je 8 uur slaapt, maar alsnog extreem moe wakker wordt? De kwaliteit van je slaap is een stuk belangrijker dan de lengte van je slaap. Door een combinatie van een kwalitatieve en lange periode van slaap, zul jij je elke ochtend productief en herboren voelen. Maar hoe verbeter je de kwaliteit van je slaap? Wij zetten de belangrijkste dingen voor je op een rijtje!

1. Vermijd cafeïne en alcohol

Alcohol en cafeïne drinken vlak voor het slapen gaan kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen en om kwalitatief te slapen. Cafeïne blijft sterk aanwezig in het lichaam tot 6 uur nadat het is gedronken. Alhoewel de cafeïne dan nog niet volledig is afgebroken, is het wel op een niveau waardoor jouw lichaam prima in slaap kan komen. Ook in sommige theesoorten zit cafeïne, dus een bakje thee voor het slapen is alleen verstandig als hier geen cafeïne in te vinden is!

Vermijd alcohol minstens 4-6 uur voor het slapen gaan. Misschien herken je het wel, dat je opeens moet plassen midden in de nacht nadat je terugkomt van een avondje stappen. Naast een actieve blaas, zorgt alcohol in je lichaam er ook voor dat de kwaliteit van je slaap behoorlijk achteruit gaat.

koffie avond drinken

2. Vermijd schermen voor het slapen gaan

Het blauwe licht dat wordt uitgestraald door elektronische apparaten kan de productie van het slaaphormoon melatonine verstoren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Vermijd daarom elektronische apparaten minstens 30 minuten voor het slapen gaan. Als je toch een elektronisch apparaat moet gebruiken vlak voor het slapen gaan, overweeg dan om een ​​filter voor blauw licht te gebruiken. Dit filtreert het blauwe licht en maakt het minder storend voor de slaap. Ook heb je brillen die blauw licht blokken.

telefoon scherm slaapkwaliteit

3. Maak je slaapkamer comfortabel

Je slaapkamer moet een comfortabele en rustige plek zijn om te slapen. Investeer daarom in een comfortabel matras, kussens en dekbedden. Veel bedrijven die dit verkopen bieden proefperiodes aan van soms wel 180 dagen. Probeer dus verschillende soorten uit om te zien wat het meest comfortabel is voor jou.

Houd daarnaast de temperatuur in de slaapkamer aangenaam. Een temperatuur tussen de 16 en 20 graden Celsius is meestal ideaal voor de slaapkwaliteit. Probeer ook geluid en licht te vermijden. Gebruik verduisterende gordijnen of een slaapmasker om het licht buiten te houden. Als je last hebt van geluid, kun je overwegen om oordopjes te gebruiken. Als je het echt goed wilt doen, haal je oordopjes die op maat zijn gemaakt. Zo zullen ze er niet uit vallen als jij je omdraait tijdens je slaap.

comfortabel bed

4. Vorm een slaaproutine

Het vormen van een slaaproutine is erg belangrijk om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Ga elke nacht rond dezelfde tijd naar bed en sta op rond dezelfde tijd. Plan 30 tot 60 minuten voor het slapen gaan voor ontspanning.

Je kunt bijvoorbeeld lezen, mediteren, ademhalingsoefeningen doen of een warm bad nemen. Door een slaaproutine te vormen, train je je lichaam om te weten wanneer het tijd is om te ontspannen en in slaap te vallen. Als je deze routine vervolgens blijft uitvoeren, gaat je lichaam automatisch in een slaapmodus.

kwaliteit slaap verbeteren