Health

Op deze plekken kun je beter geen kraanwater drinken

kraanwater drinken plekken ongezond

Kraanwater drinken is een normale gewoonte voor de meeste mensen, maar er zijn situaties waarin het beter is om het te vermijden. Maar waarom kan kraanwater drinken soms ongezond zijn en op welke plekken je het drinken van water uit de kraan beter vermijden? Wij zochten het voor je uit!

Het kraanwater in Nederland

Het kraanwater in Nederland is over het algemeen gezond omdat het aan strenge regelgeving moet voldoen. De Nederlandse overheid heeft de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het water uit de kraan veilig is voor menselijke consumptie en heeft daarom diverse wetten en regels opgesteld om de kwaliteit van het kraanwater te waarborgen.

De kwaliteit van het kraanwater wordt in Nederland streng gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het kraanwater moet voldoen aan de Europese richtlijnen met de minimale kwaliteitsnormen voor drinkwater. Dit betekent dat het kraanwater in Nederland moet voldoen aan strenge eisen voor bacteriën, virussen, zware metalen, en andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

kraanwater drinken ongezond

Is kraanwater ongezond?

Er zijn verschillende situaties waarin je beter geen kraanwater kunt drinken. Je moet vooral opletten in gebieden met een hoog loodgehalte in de leidingen of in oude huizen waar het lood uit de leidingen in het water kan terechtkomen. Het is ook verstandig om kraanwater te vermijden op plaatsen waar het water sterk gechloreerd is, omdat dit de pH-waarde van het lichaam kan verstoren.

In landen buiten Europa is de regelgeving niet zo streng, waardoor het hierdoor over het algemeen beter is om kraanwater te vermijden. In sommige landen kan het drinken van kraanwater een risico vormen, zeker voor reizigers die niet gewend zijn aan de lokale bacteriën en virussen.

In deze landen kan je kraanwater beter vermijden

Niet al het water in Europa kan echter gedronken worden. Zo kan is het beter om kraanwater uit Oost-Europa te vermijden, bijvoorbeeld water uit Litouwen, Letland en Oekraïne. In Afrika is het al helemaal af te raden om kraanwater te gebruiken om te drinken, maar bijvoorbeeld ook om je tanden mee te poetsen.

In Azië voldoet alleen het kraanwater uit Japan, Zuid-Korea, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten aan de eisen. Ook in Zuid-Amerika kan je het kraanwater beter vermijden. Zo bieden alleen Chili, Costa Rica en Puerto Rico gezonde mogelijkheden om kraanwater te drinken.

Het juiste alternatief voor kraanwater

Hoewel water uit plastic flesjes handig lijkt als oplossing, zijn er enkele problemen met deze keuze. Plastic flesjes kunnen namelijk chemische stoffen lekken, zoals bisfenol A (BPA), wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Bovendien is het gebruik van plastic flesjes niet duurzaam en draagt het bij aan de vervuiling van onze planeet. Als je het beste voor je gezondheid en het milieu wilt kiezen, is het drinken van water uit glazen flessen de beste optie.