Dit kosten de Taser X2’s van de Nederlandse politie
-
Mike Darren
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Sinds vorig jaar maakt de Nederlandse politie gebruik van een stroomstootwapen, ook wel de taser genoemd. Agenten krijgen steeds vaker te maken met fysiek geweld en bedreigingen, dus zit het stroomstootwapen sinds kort in de standaarduitrusting van een agent. Wat zijn de risico’s van een taser? En wat kost dit wapen? We hebben de schokkende feiten op een rijtje gezet.
Taser X2
De Taser X2 is een merknaam van een stroomstootwapen dat door Axon Enterprise wordt geproduceerd. Dit wapen wordt door de politie als geweldsmiddel gebruikt wanneer iemand in een dreigende situatie onder controle moet worden gebracht. Voorheen maakte de politie in dergelijke situaties gebruik van het vuurwapen, maar naar Amerikaans voorbeeld wordt nu eerst een taser gebruikt, met tegenzin van Amnesty International.
Door het gebruik van een taser raakt een verdachte enkele seconden verlamd. De betreffende politieagenten krijgen dan de mogelijkheid om een verdachte te benaderen en te boeien. Dit wordt in politietermen ook wel een ‘window of opportunity’ genoemd. Het wapen werd in eerste instantie als pilot ingezet door het arrestatieteam van de politie. Toen dit een succes bleek werd de Taser onderdeel van de standaarduitrusting van een politieagent.
Dit bericht op Instagram bekijken
Hoe werkt een stroomstootwapen?
De Taser X2 heeft een reikwijdte van maximaal 7,6 meter en heeft twee standen: de schietmodus en de schokmodus. Als een agent het nodig acht om het stroomstootwapen te gebruiken dan vuurt hij twee pijltjes af die met draden aan de Taser zijn verbonden. Deze pijltjes blijven zitten aan huid of kleding. De pijltjes zijn effectief tot 4 centimeter van de huid. Dus ze hoeven de huid niet te raken om een stroomstoot door te geven.
Vervolgens geeft de Taser een aantal korte stroomstoten af (22 stuks per seconde). Deze schokgolven hebben effect op het zenuwstelsel van een persoon, waarna er razendsnel onvrijwillige samentrekkingen van de spieren plaatsvinden. De verdachte die is getaserd verliest vervolgens de controle over zijn of haar motoriek en valt op de grond. Als een agent schokmodus gebruikt dan zet hij het wapen direct op de huid van een verdachte. Dit wordt ook wel ‘stunmodus’ genoemd.
Dit kost een Taser X2 van de politie
De kosten voor een taser zijn aanzienlijk. Agenten mogen niet zomaar worden uitgerust met dit wapen want ze moeten eerst een training krijgen. Sinds de landelijke invoering zijn er in totaal 17.000 agenten uitgerust met een Taser X2. Zij hebben ook de nodige trainingen gehad om dit wapen te kunnen hanteren. Denk hierbij ook aan cursussen met betrekking tot het benaderen van een verdachte.
Het kabinet heeft destijds laten weten dat er 30 miljoen euro beschikbaar zou worden gesteld. Een Taser X2 kost inclusief training zo’n 2000 euro per stuk. Dit stroomstootwapen prijzig, maar volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid uiterst noodzakelijk. Door het toenemende geweld tegen de politie en andere hulpverleners was het niet de vraag óf, maar wanneer de Taser zou worden ingevoerd.
Dit bericht op Instagram bekijken