Seizoenskaart in de Eredivisie
Health

Hoeveel kost een seizoenskaart in de Eredivisie? Alles wat je moet weten

Er bestaat geen twijfel over dat voetbal de meest populaire sport in Nederland is. In totaal hebben in ons land meer dan 150.000 mensen een seizoenskaart voor hun favoriete voetbalclub. Maar wat kost een seizoenskaart in Nederland? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Seizoenskaart in de Eredivisie

Hoewel het seizoen nog maar net ten einde is met Ajax als landskampioen, is het belangrijk dat áls je een seizoenskaart wil bemachtigen, je er op tijd bij bent. Het nadeel hiervan is dat je in dat geval wel een behoorlijke geldsom opzij moet zetten, want seizoenskaarten zijn niet goedkoop. Benieuwd hoeveel? Lees dan vooral verder.

Goedkoopste seizoenskaart in de Eredivisie

Laten we bij de goedkoopste seizoenskaart in de Eredivisie beginnen. Docent Sport Economie en Sportmarketing aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen Bas van Rossum deed onderzoek hiernaar. Met het onderzoek hoopt hij trends en ontwikkelingen in het Nederlandse voetbal te monitoren:

Seizoenskaart in de Eredivisie

Zoals je kan zien moeten we voor de goedkoopste seizoenskaarten kijken naar het rechterrijtje. De goedkoopste kaarten zijn te krijgen, als we kijken naar iemand van boven de achttien zonder kortingen, bij Fortuna Sittard. Bij deze club betaal je gemiddeld gezien €150 voor alle thuiswedstrijden van het seizoen.

De goedkoopste varianten van een seizoenskaart zijn daarna te vinden bij clubs als Heracles Almelo, Vitesse, SC Cambuur en het Rotterdamse Sparta. Deze vijf clubs zijn statistisch gezien het goedkoopst om te bezoeken voor volwassen fans van de Eredivisie.

Duurste seizoenskaart in de Eredivisie

We zijn aangekomen bij de duurste seizoenskaart van de Eredivisie. Ook hiernaar is onderzoek gedaan, en wel met een aantal opvallende resultaten. In de onderstaande afbeelding kan je precies zien wat de gemiddelde prijs is voor een seizoenskaart, en de cijfers liegen er niet om:

Seizoenskaart in de Eredivisie1

Als we kijken naar de duurste seizoenskaarten, staat PSV momenteel op kop. Een volwassen voetbalfan betaald bij de Eindhovense club een bedrag van €850 euro voor alle thuiswedstrijden van het seizoen. Per wedstrijd kom je in dat geval op €50 uit. Let op: business seats en andere zakelijke jaarkaarten zitten niet inbegrepen.

Het grootste verschil tussen de goedkoopste en de duurste clubs is dat voetbalorganisaties op het hoogste niveau, waaronder PSV en Ajax, hun prijzen eigenlijk bijna nooit aanpassen. Clubs als Feyenoord en Sparta hanteren wel zogenaamde ‘vroegboek prijzen’. Deze zijn gelijk aan de prijs van een jaarkaart van afgelopen seizoen.

Seizoen 2022/2023

Zoals je kan zien in de bovenstaande tabellen zijn de prijzen gebaseerd op het seizoen 2021. Hoe de prijzen van de verschillende clubs er gaan uitziet in het nieuwe voetbalseizoen, zal nog moeten blijken. Wel kunnen we met redelijke zekerheid zeggen dat de prijzen van seizoenskaarten van de populairste clubs min of meer hetzelfde zullen blijven.

Meer lezen op het gebied van sport? Check ook eens één van deze artikelen: