
Dit absurde bedrag kost de restauratie van de Gouden Koets
-
Mike
- •
-
Mike
- •
- Geld & Carrière
- •
De Gouden Koets is al jaren onderwerp van gesprek. De afbeeldingen van het koloniale verleden zijn onderwerp van discussie, en onlangs kwam naar buiten dat het goud op de koets afkomstig is uit Suriname. De koets is de afgelopen jaren flink gerestaureerd, en daar zit een prijskaartje aan. Wij zochten uit hoeveel deze restauratie heeft gekost, en waar het geld hiervoor vandaan komt.
Wat is de geschiedenis van de Gouden Koets?
De Gouden Koets werd op 6 september 1898 geschonken aan koningin Wilhelmina nadat ze was ingehuldigd. Het cadeau was afkomstig van de inwoners van Amsterdam. De koets werd ontworpen en gemaakt door de Nederlandse broers Spijker, zij huurden verschillende vakmensen in voor de bouw, zoals houtbewerkers, schilders, glasblazers en smeden. De koets werd speciaal voor de toenmalige koningin ontworpen.
Er werden zoveel mogelijk materialen uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden gebruiken. Zo werd er teakhout uit Java gebruikt, ivoor uit Sumatra, maar ook leer uit Brabant, en vlas uit Zeeland. Het goud komt dus uit Suriname. De koets heeft veel symboliek. Zo staan de gouden wielen symbool voor zonnen, wat ‘mild koningschap’ betekent. De kroon, de scepter en het rijkszwaard op het dak stelt symboliseren welvaart.
Dit bericht op Instagram bekijken
De omstreden geschilderde panelen
De geschilderde panelen op de zijkanten van de koets zijn vandaag de dag omstreden vanwege de koloniale afbeeldingen. De beelden zijn geschilderd door Nicolaas van der Waay, die toen hoogleraar aan de Rijksacademie voor de beeldende kunsten was. De afbeeldingen op de rechterkant van de koets, dat Hulde der Koloniën heet is onderwerp van discussie omdat er halfnaakte zwarte mannen en vrouwen op te zien zijn.
Op het paneel zien we dat deze mannen en vrouwen hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis, verwijzend naar de Nederlandse koloniale tijd en de nadagen van de slavernij. De gouden Koets verdween hierop letterlijk uit beeld voor een restauratie, deze begon in 2015 en heeft ruim vijf jaar geduurd. Het is nog maar de vraag of de koets ooit nog zal rijden op Prinsjesdag.
Dit bericht op Instagram bekijken
Hoeveel kost de renovatie van de Gouden Koets?
De restauratie van de Gouden Koets richtte zich op vier onderdelen: de stoffering, het onderstel, de kast, en het houtsnijwerk. Het totale kostenplaatje van de restauratie kwam neer op 1,2 miljoen euro. Dit was overigens al begroot tijdens het plannen van de restauratie. Volgens de website van het koningshuis worden de restauratiekosten opgevangen binnen het materiële budget van de Dienst van het Koninklijk Huis.
De restauratie wordt dus niet van het salaris van koning Willem Alexander afgetrokken, maar valt wel onder de extra toelage dat hij krijgt als het gaat om personeelskosten, onderhoud van rijtuigen, en andere materiële zaken. Dit hoort bij de rijksbegroting zoals deze staat vermeld in de miljoenennota. De Gouden Koets staat in het Amsterdam Museum, en kan vanaf nu weer worden bekeken.
Dit bericht op Instagram bekijken