Geld & Carrière

Dit bedrag betaal je voor een reclamespotje op televisie

tarieven-reclamespotje-televisie
Foto: Unsplash

Visuele marketing is een krachtig middel als je jouw product of dienst aan de man wil brengen. Tegenwoordig richten veel marketeers zich op online kanalen, wat logisch is, want online media is voor vrijwel iedereen dagelijkse kost en dat levert geld op. Er wordt in Nederland ook nog heel veel televisie gekeken. Een reclamespotje uitzenden is dus nog steeds een prima marketingtool waarmee je een groot publiek bereikt. Maar wat kost het huren van zendtijd voor reclame? Wij hebben het uitgezocht.

Adverteren op de televisie

TV reclame is nog steeds een van de meest effectieve manieren om miljoenen mensen kennis te laten maken met jouw dienst of product. De tarieven van TV reclames hangen van veel factoren af. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk in welke periode van het jaar je zendtijd koopt. In de winter is zendtijd een stuk duurder dan in de zomer. Hoe meer reclamezendtijd er beschikbaar is, hoe lager de kosten zullen zijn. Het seizoen is dus van belang, want wie kijkt er nou televisie in komkommertijd?

Het is ook belangrijk om te weten op welke zenders je wilt adverteren. Een regionale zender is logischerwijs een stuk goedkoper dan een zender van de commerciële omroep. Het draait allemaal om bereik. Je kunt je reclame op Omroep Flevoland laten uitzenden, maar dan bereik je een kleine groep mensen. Dat is anders als je jouw reclamespotje door RTL4 of SBS6 laat uitzenden.

tarieven-reclamespotje-televisie

Het moment van de dag is ook van groot belang. De prijzen hangen daar ook vanaf. Als je jouw reclamespotje op primetime uit laat zenden (de tijd van de dag dat de meeste mensen naar de televisie kijken) dan bereik je een zeer groot publiek, dat is uiteraard anders als je dat bijvoorbeeld in de middag doet wanneer de meeste mensen aan het werk zijn. Alle bovengenoemde factoren hebben invloed op de prijs van reclamezendtijd.

De tarieven van het uitzenden van een reclamespotje

Als we RTL als voorbeeld nemen dan worden er afspraken gemaakt over de prijs per GRP (gross rating point). 1 GRP komt overeen met 1% van de kijkdichtheid binnen de doelgroep. 1 GRP heeft een netto basisprijs van € 515. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om rondom programma’s in reclameblokken jouw spotje uit te laten zenden. Je betaalt dan een vaste prijs per reclameblok. Vaak worden er dan afspraken gemaakt over het aantal dagen dat jouw reclamespotje wordt uitgezonden.

Als je een reclamespotje van 5 seconden in de vorm van een billboard op RTL4 tijdens primetime of kerst op de televisie wil zien, dan betaal je €40.640,50. Voor dit bedrag wordt het spotje 16 dagen uitgezonden. Als je liever kiest voor de publieke omroep, zoals de NPO, dan mag je ook diep in de buidel tasten, want de publieke omroep heeft ook een groot bereik. In dit geval wordt de reclame voor of na een tv-programma uitgezonden, want op deze zenders is er geen tussentijdse reclame.

Het gemiddelde instaptarief op een NPO tv-zender is €30.000. Voor deze prijs is jouw reclamespotje een maand lang op de televisie te zien. De duur van het spotje wordt in overleg bepaald. Als je kiest voor Zapp en Zappelin dan betaal je een instaptarief van € 5000. Regionale zenders hanteren nog lagere prijzen. In sommige gemeenten is het al mogelijk om zendtijd te kopen voor minder dan 1000 euro. Maar in zulke gevallen mag je al blij zijn als er een hond voor de tv zit.

tarieven-reclamespotje-televisie