kosten-pinnen-contant-geld-banken
Geld & Carrière

Deze bedragen rekenen de banken voor het pinnen van contant geld

Het betaalverkeer van mensen, speelt zich steeds meer digitaal af. Er worden steeds meer pinbetalingen gedaan, maar er zijn ook nog mensen die liever met contant geld betalingen verrichten. Voor het storten van contant geld worden door banken steeds hogere kosten gerekend, maar ook het pinnen van contant geld is bij veel banken niet meer kosteloos. Wij zochten per bank uit wat ze rekenen voor het pinnen van cash.

Betalen met contant geld kost geld

Hoewel het door de overheid, het bankenstelsel, en ondernemers steeds meer wordt ontmoedigd, is contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel waarmee mensen bij de kassa af kunnen rekenen. Volgens een onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland gaat één op de vijf betalingen nog steeds met contant geld. Banken rekenen steeds hogere kosten om dit te ontmoedigen.

Voor het storten van cash worden door banken al jaren extra kosten in rekening gebracht, maar dat was tot voor kort in het geval van cash geld pinnen niet zo. Het bedrag dat een bank in rekening brengt voor pinnen verschilt, bij de ene bank betaal je meer dan bij de andere bank. We hebben de grootste banken van ons land onder de loep gehouden, en gekeken wat een klant extra moet betalen voor het pinnen van contant geld.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AD.nl (@ad_nl)

Wat kost het pinnen van contant geld per bank?

Als je bij ABN Amro contant geld wil opnemen dan ben je 5 euro per transactie kwijt, mits je in een jaar tijd meer dan €12.000 contant pint. Daar komt nog eens 0,5% van het te pinnen bedrag bovenop. Studenten betalen dit bedrag als ze meer dan 6000 per jaar pinnen. De Rabobank rekent alleen extra kosten als er contant geld wordt gepind bij een andere pinautomaat dan bij de gele Geldmaat. Deze kosten zijn dan €0,75 per transactie.

De ING Bank rekent geen extra kosten voor contanten opnames bij het standaard ING Oranjepakket. Je betaald hiervoor €3,15 per maand. Bij het ING Oranjepakket met korting is je maandbedrag €2,70 maar dan betaal je wel €0,80 per opname met je betaalpas. De SNS Bank, ASN Bank en Regiobank rekenen nog geen kosten voor contant geld opnemen. Bij Knab Bank zitten de kosten voor pinnen al in het all-inclusive betaalpakket, dat kost €5,00 per maand.

kosten bank pinnen contant