Geld & Carrière

Organiseren van Koningsdag 2023 in Rotterdam kost miljoenen

kosten-koningsdag-rotterdam-2023

Koningsdag 2023 komt er weer aan. Dit jaar zijn de officiële festiviteiten in Rotterdam waar koning Willem-Alexander en zijn gezelschap worden rondgeleid. Onlangs werd bekend dat de kosten dit jaar erg hoog uitvallen. Koningsdag kost dit jaar ruim twee zoveel geld als vorig jaar. Hoe duur is Koningsdag dit jaar? Waarom valt het zoveel duurder uit? We zochten het voor je uit.

Hoe duur is het organiseren van Koningsdag dit jaar?

Elk jaar vindt in een andere gemeente de officiële Koningsdag viering plaats. De Koning en Koningin en andere leden van het Koninklijk Huis komen langs en worden rondgeleid. Dit jaar was neemt Rotterdam de organisatie op zich. Wat gaat het de Maasstad kosten?

Om met de deur in huis te vallen, de totale kosten zijn dit jaar 4 miljoen euro. Daarvan hoest Rotterdam 2,5 miljoen euro op, de rest komt uit geld van sponsoren en ook andere overheden dan de gemeente Rotterdam dragen een steentje bij. De 4 miljoen is een enorme stijging vergeleken met de kosten van vorig jaar. De festiviteiten in Maastricht kostten toen zo’n 1,5 miljoen euro.

Dit kost koningsdag dit jaar

Wat gaat er allemaal gebeuren tijdens Koningsdag in Rotterdam?

De route in Rotterdam start op het Afrikaanderplein. Daar heet burgemeester Aboutaleb de koninklijke familie welkom. Het gezelschap maakt vervolgens een wandeling door Rotterdam-Zuid. Daarna volgt een tripje per boot over de Maas, onder de Erasmusbrug door. Tot slot eindigt de koninklijke tour in het centrum van de stad.

Tijdens de wandeling maakt de koninklijke familie kennis met verschillende ondernemingen in Rotterdam-Zuid. Koningsdag is dit jaar extra bijzonder, want Willem-Alexander is precies tien jaar koning.

Waarom is Koningsdag dit jaar duurder?

Verschillende bronnen melden de volgende redenen voor de enorme kostenstijging van 1,5 miljoen naar 4 miljoen:

  • Rotterdam is veel groter dan Maastricht. Dat maakt de organisatie complexer.
  • Kosten van mensen (o.a. beveiliging) en materialen zijn gestegen.
  • Extra beveiliging naar aanleiding van de recente bedreigingen van prinses Amalia.

Dit kost koningsdag dit jaar

Moet de koning zelf meebetalen?

Een van de personen die de koning op zijn wandeling zal ontmoeten is onderneemster Angelique. Zij zegt over de hoge kosten tegen RTL Nieuws het volgende: “Ik vind het wel een heel hoog bedrag voor een dag als ik eerlijk ben. Maar ik weet niet precies waar het aan wordt besteed. Wel zou ik het een mooiste geste vinden als het koningshuis zelf ook wat betaalt. Als ik een verjaardag vier, moet ik het ook zelf betalen. Ik vind het bijzonder dat voor hem alles moet worden betaald.”

Eveneens tegenover RTL Nieuws verklaart Koninklijk Huis verslaggever Sander Paulus dat het niet zo gek is dat de koning zelf niets betaalt: “Uiteindelijk wordt de koning uitgenodigd om zijn verjaardag daar te vieren. Het zou gek zijn als hij dat dan zelf moet betalen.”