Life

Voor dit kleine bedrag koop je een levende koe in Nederland

kosten-koe-kopen-nederland
foto: unsplash

We gaan dagelijks naar de supermarkt om een stukje vlees voor op de barbecue of voor in de pan te kopen. Dat vlees verschijnt er niet vanzelf. Boeren fokken koeien voor het vlees en de melk. Maar wat kost een Nederlandse koe eigenlijk? Het is een investering waar veel boeren graag geld in steken, want een goede koe kan veel geld opleveren. Wij hebben opgezocht wat een koe kost.

Het ene rund is de andere niet

Het kopen van een koe (een rund) is niet hetzelfde als het kopen van een kip. Als je van plan bent om een koe te kopen dan moet je ook de verzorging kunnen betalen, zoals een weide, voer, etc. Mensen vergissen zich hier vaak in. Hobbyboeren worden vaker op de vingers getikt omdat ze een koe verwaarlozen. Een koe eet minimaal 30 euro per maand aan ruwvoer (hooi etc). Een schuilstal, grond, en dagelijkse verzorging kost al meer dan dat een koe in het begin oplevert.

Koeien zijn ook kuddedieren. Als je een koe koopt, dan moet je er eigenlijk minimaal twee kopen. Als een koe zwanger is of net een kalf heeft, dan kun je deze wel aanschaffen vanwege het feit dat een koe in deze situatie graag alleen is. De vraag is sowieso: waarom wil je een koe kopen? Je hebt een duidelijk plan nodig. Als je het voor je plezier doet, als hobbyboer, dan is het raadzaam om er minstens twee te kopen. Koeien zijn niet graag alleen.

kosten koe

Dit kost een koe in Nederland

Als je er toch voor kiest om een enkele koe te kopen dan zijn daar gemiddelde prijzen voor. Op huisdierinfo.nl staat informatie die mensen kunnen helpen als ze een levende rund aan willen schaffen. Ook de regels en wetten zijn op deze website vermeld. Een hobbyhouder kan zich bijvoorbeeld wenden tot het Steunpunt Levend Erfgoed. Maar goed! Daarmee is de vraag nog niet beantwoord: hoeveel kost een Nederlandse koe?

Een Nederlandse koe kost gemiddeld 500 euro per stuk. Maar dit is een gemiddelde. Het ras, de voorouders, etc is ook van belang. Een koe met een speciale stamboom of achtergrond kan dus het veelvoudige van dit bedrag opleveren. Denk goed na over de aanschaf van dit dier, want de verzorging kost meer dan de aanschaf. Als je het idee hebt dat een rund geen goede gezondheid heeft dan moet je niet tot een koop overgaan, en meteen een melding maken bij de juiste instanties.

koe nl