kind opvoeden gemiddelde kosten tot achttien jaar
Geld & Carrière

Dit kost een kind opvoeden gemiddeld tot zijn achttiende

Als je in verwachting bent dan ben je in de eerste instantie in de roze of blauwe wolken. Er is een mini-versie van jou op komst, en je kunt niet wachten tot je die kleine spruit in je armen kunt sluiten, en kennis kunt laten maken met de wereld. Maar een kind kost geld. Veel geld. Na het lezen van dit artikel ben je een trouwe gebruiker van anticonceptie.

Gemiddelde kosten van een kind opvoeden tot 18 jaar

Het begint voor (en na) de geboorte met de aanschaf van een kinderwagen, luiers, babyvoeding, luiertassen, en de complete inrichting van een babykamer. Naarmate ze ouder worden koop je continue kleding, want zodra ze een nieuwe broek hebben zijn ze er met een paar weken weer uitgegroeid. Daarnaast betaal je extra aan lidmaatschappen voor sportverenigingen, vakanties, en nog meer zaken. We houden het gebrek aan slaap maar even achterwege.

Volgens het Nibud kost je eerste kind ongeveer 17% van het netto-inkomen. Bij twee kinderen is dat 26% en bij drie kinderen maar liefst 33%. Als je bij bent gekomen van deze percentages gaan we even kijken naar de hogere vaste lasten. De energierekening wordt hoger, evenals de zorgverzekering en wat dacht je van een grotere auto? Een kind kost gemiddeld €120.000 tot zijn of haar achttiende verjaardag.

kind opvoeden gemiddelde kosten tot achttien jaar

Er gloort financiële hoop voor de ouders van een kind

Als je het na het lezen van het bovenstaande stuk benauwd hebt gekregen, dan kunnen we je even bij laten komen met wat positiever nieuws. Wij hebben in dit land namelijk recht op allerlei belasting toeslagen. Als je kind naar de opvang gaat (want ouders moeten werken om het kind te kunnen betalen) krijg je kinderopvangtoeslag van de belastingdienst. Bij een lager inkomen krijg je ook kindgebonden budget.

Ouders hebben ook recht op kinderbijslag. Dat bedraagt zo’n €198 en €283 per kwartaal. Het bedrag hangt af van de leeftijd van het kind. Na zijn of haar achttiende verjaardag wordt er geen kinderbijslag meer uitgekeerd. Als jullie na het lezen van dit artikel alsnog besluiten om een kind te nemen dan is verstandig om financieel goed voorbereid te zijn. Mocht het een ongeplande zwangerschap zijn dan wensen we jullie veel succes.

kind opvoeden gemiddelde kosten tot achttien jaar