Geld & Carrière

De intocht van Sinterklaas gaat Gorinchem 500.000 euro kosten

kosten-intocht-sinterklaas
(Foto: NTR)

Hij komt, hij komt. Aanstaande zaterdag zal Sinterklaas via de Boven-Merwede de haven van Gorinchem binnenvaren. Goedkoop is deze intocht niet, de gemeente heeft voor deze historische dag maar liefst 500.000 euro over.

Zo’n 30.000 kinderen en ouders zullen de Goedheiligman met open armen ontvangen tijdens de landelijke intocht. Vervolgens zal de Sint een traditioneel rondje doen door het historische centrum. Een hele dag ligt de binnenstad plat en dat mag wat kosten.

Rijke historie van de intocht van Sinterklaas

In 1952 meerde Sinterklaas voor het eerst per boot aan. Destijds stapte de Goedheiligman aan wal ter hoogte van de Sint Nicolaaskerk in Amsterdam. Sinds 1985 komt de Sint aan op de Hydrograaf, beter bekend als Pakjesboot 12.

Wist je dat de Hydrograaf geen echte stoomboot is, maar beschikt over een dieselmotor. De rook uit de schoorsteen wordt nagemaakt. Tot 2005 werden hier rookpotten voor gebruikt, maar tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een simpele rookmachine.

Vorig jaar kwam Sinterklaas per vliegtuig aan op Rotterdam The Hague Airport vanwege het zinken van de stoomboot. Dit is geen unicum, want in 2019 stapte de Sint uit de stoomtrein bij Apeldoorn. Zo is het altijd weer een verrassing hoe de sint aankomt in het land.

kosten-intocht-sinterklaas
(Foto: De club van Sinterklaas & geblaf op de pakjesboot)

Organiseren van de Sinterklaas intocht

De organisatie van de intocht van Sinterklaas naar je toe trekken is één, maar vervolgens gaat het voorbereiden beginnen. Het begint bij het rondvragen bij andere gemeenten die het in het verleden hebben georganiseerd.

Zo kwam de gemeente Gorinchem erachter dat de gemeente Hellevoetsluis vorig jaar een budget nodig hadden van 500.000 euro. Ook de vestingstad uit Zuid-Holland heeft datzelfde bedrag gereserveerd voor deze bijzondere gebeurtenis.

kosten-intocht-sinterklaas
(Foto: Gemeente Gorinchem)

Wat kost gemeente Gorinchem de intocht van Sinterklaas?

Hoe kan een intocht van Sinterklaas een stad 500.000 euro kosten? Dat zit hem vooral in het aantal veiligheidsmaatregelen wat tegenwoordig getroffen moet worden. De eisen komen hoger te liggen door de toenemende bezoekersaantallen en natuurlijk de gevoelige maatschappelijke kwestie rondom het kinderfeest.

Daarnaast dient de stad natuurlijk als decor van een gehele televisieproductie. De NTR heeft als omroep een extern evenementenbureau ingeschakeld om de intocht in goede banen te leiden. De gemeente Gorinchem zal dit moeten betalen.

Wat heeft een stad aan zo’n intocht?

Verder zal de stad faciliteiten moeten leveren voor opnames van het Sinterklaasjournaal. En dan hebben we het niet eens over de kosten die in de voorbereiding gemaakt moeten worden.

De gemeente Gorinchem, lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties hopen én verwachten een veelvoud van dit bedrag op termijn wordt terugverdiend. De stad geniet op deze bijzondere dag natuurlijk van geweldige exposure op landelijke tv en de fysieke bezoekers van de intocht.