Life

Dit zijn de kosten van een gemiddelde bruiloft

Dit zijn de kosten van een gemiddelde bruiloft

De mooiste dag van je leven is kostbaar, en dan hebben we het niet over het financiële gedeelte van een bruiloft. Je gaat een verbintenis aan met je partner, en dat is onbetaalbaar. Maar er mag best een feestje van deze bijzondere dag worden gemaakt, en dat kost wel geld. Hoeveel? Dat bepaal je zelf. Je leest er hier alles over.

De volledige kosten van een bruiloft

Je kunt een bruiloft uiteraard zo duur maken als je zelf wilt. Afhankelijk van je budget, of wat je uit wilt geven, kun je grenzeloos en creatief spelen met de indeling van de ceremonie en het feest. De bruiloften van beroemdheden kosten vaak miljoenen, terwijl iemand met een gemiddeld inkomen daar een fractie van kwijt is. Maar wat kost een gemiddelde bruiloft? Daar hangen een aantal factoren van af.

Een gemiddeld droomhuwelijk kost al snel 25.000 euro, terwijl anderen op maandag genoegen nemen met een bezoek aan het stadhuis. Dan kost trouwen niets, en geven mensen vaak een feestje in de achtertuin. Wij gaan er even vanuit dat er is gespaard voor de bruiloft en er een budget tussen de 10.000 – 25.000 euro is. Dit is het gemiddelde bedrag wat over het algemeen wordt uitgegeven aan een bruiloft.

bruiloft stoelen

Het opstellen van een trouwbudget

Een trouwbudget opstellen is het eerste wat gedaan moet worden. Zo weet je precies wat je te besteden hebt en binnen welke financiële marge zaken zoals locatie, feest, eten en trouwkleding gezocht kunnen worden. Met dit bedrag in je hoofd kun je maandelijks een bepaald bedrag wegleggen. Daarna maak je een checklist en ga je op zoek naar de perfecte locatie voor de huwelijksvoltrekking en het feest.

Er zijn handige planning tools ontwikkeld waarmee je overzicht krijgt over de financiële kant van het plannen, maar ook over de praktische zaken die nog geregeld moeten worden, of al geregeld zijn. Een bruiloft plannen gaat vooral om keuzes maken. Wat geef ik uit aan de locatie? Hoeveel mag het diner kosten? Hoeveel mensen nodig ik uit? En zo zijn er tal van zaken die tijdens het proces worden aan- en afgevinkt.

bruiloft bloemen

Wat zijn de kosten van een gemiddelde bruiloft?

En dan nu de gemiddelde kosten. De prijzen hangen logischerwijs af het aantal gasten. De huwelijksvoltrekking kost bij de gemeente tussen de 300 en 1000 euro. Dat kan per gemeente nogal verschillen. Als je voor de kerk wilt trouwen dan betaal je tussen de 70 en 600 euro. De prijs is lager als je lid bent van een kerkgemeenschap.

Dan heb je ook nog notariskosten van 1000 euro als er op huwelijkse voorwaarden wordt getrouwd. Het is verstandig om 10 tot 20% bovenop je bestaande budget te rekenen, want je zult altijd zien dat er extra onverwachte kosten bij komen. Door er een extra stukje budget bij op te tellen kun je deze extra kosten goed opvangen, dat scheelt weer een hoop stress tijdens het organiseren van de bruiloft.

bruiloft ring

Locatie, diner, ringen en trouwkleding

Een mooie trouwjurk, een trouwpak, trouwringen, het diner, en het feest. Het kost allemaal geld. We hebben een overzicht van het gemiddelde gemaakt en hieronder op een rijtje gezet. Je kunt het uiteindelijk zo duur maken als je zelf wilt. De prijzen kunnen erg variëren, afhankelijk van de bedrijven waar je mee in zee gaat.

Overzicht van verschillende kosten

Trouwpak en trouwjurk:
€ 500 – 2000 voor de jurk en €500 – 1500 voor het pak.
Kapper en visagie:
€100 – 300
Trouwringen:
€500 – 2000
Receptie:
€400 – 3000, afhankelijk van locatie en aantal gasten.
Diner:
€500 – 2000, afhankelijk van catering, locatie en aantal gasten.
Feest:
€1000 – 7000 afhankelijk van locatie, muziek, drank, en aantal gasten.
Bruidstaart:
€1,50 – 7 – per persoon
Trouwauto:
€300 – 500
Huwelijksnacht:
€100 – 400
Huwelijksreis:
€1000 – 5000

De mooiste dag van je leven

Er gaat dus een hoop tijd en geld in een bruiloft zitten. Maar als het goed is doe je het maar één keer in je leven, dus mag er best wat voorbereiding in zitten. Maar voordat je dit gaat plannen moet je jouw geliefde eerst ten huwelijk vragen. Hoe je dat doet? Wij hebben de beste tips om je vriendin ten huwelijk te vragen al eerder behandeld.

De voorbereidingen van een bruiloft kunnen stress opleveren, maar vergeet niet om er ook van te genieten. Het is een spannende gebeurtenis waar je lekker naar toe kunt leven. Het belangrijkste is om geld te sparen zodat je die droombruiloft waar kunt maken.

bruiloft Italié