kosten boete stadionverbod eredivisie
Geld & Carrière

Dit kost een boete bij een stadionverbod in de Eredivisie

Hoewel passie in het voetbal prachtig is om te zien, zien we de laatste tijd veel meer negatief gedrag voortkomen uit deze passie. Van aanstekers en plastic bekertjes met bier tot vuurwerk, we hebben de laatste weken alles op de voetbalvelden zien belanden in de Eredivisie. Maar wat gebeurt er met de mensen die dit gooien, en hoe hoog is hun boete? Wij zochten het uit wat deze relschoppers riskeren.

Stadionverboden in de Eredivisie

Stadionverboden worden opgelegd aan mensen die zich schuldig maken aan bepaalde overtredingen tijdens voetbalwedstrijden. Deze overtredingen kunnen variëren van gewelddadig gedrag en het afsteken van vuurwerk tot beledigende spreekkoren en het gooien van voorwerpen op het veld. Een stadionverbod kan verschillende duur hebben, maar een minimum van twaalf maanden is gebruikelijk.

Het stadionverbod is niet alleen beperkt tot het bijwonen van wedstrijden, maar geldt ook voor het betreden van de directe omgeving van het stadion tijdens wedstrijddagen. Soms worden wedstrijden ook gestaakt nadat er bijvoorbeeld vuurwerk op het veld komt, zoals we laatst zagen bij FC Groningen. Dit is niet alleen nadelig voor iedereen die in het stadion is, maar wist je dat ook ESPN veel geld verliest door stakingen in de Eredivisie?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Voetbal Ultras (@voetbal_ultras)

Boete voor een stadionverbod

Naast de verboden toegang tot het stadion, gaan er ook financiële consequenties gepaard met een stadionverbod. De hoogte van de geldboete vanuit de KNVB is afhankelijk van de leeftijdscategorie van de overtreder. Als je een stadionverbod krijgt van langer dan 12 maanden, wat het geval is als je bijvoorbeeld als je vuurwerk op het veld gooit of een aansteker op het hoofd van Davy Klaassen weet te mikken, krijg je ook een hoge boete.

De boete bedraagt €100 als je 12 tot 16 jaar bent en €250 voor 16 tot 18 jaar. Als je ouder bent dan 18 bedraagt de boete vanuit de KNVB €450. Als je vervolgens dit stadionverbod verbreekt, en toch rondom het stadion bent, krijg je een boete van €900. Als je dit een tweede keer doet, is de boete €1500. Bij drie of meerdere keren dit verbod overtreden moet je telkens €2000 betalen!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ESPN NL (@espnnl)