Dit kost de beveiliging van Koning Willem Alexander
Foto: RVD
Geld & Carrière

Dit kost de beveiliging van Koning Willem-Alexander

Donderdag 27 april is het Koningsdag. Koning Willem-Alexander bezoekt dan samen met zijn gezin een gemeente in Nederland, en ontmoet het publiek langs een vooraf bepaalde route. Deze route wordt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) gescreend en beveiligd. Dit kost de belastingbetaler flink wat geld. Wij hebben opgezocht hoeveel de beveiliging van de Koning kost.

Koningsdag 2023

Dit jaar bezoeken Koning Willem-Alexander en zijn gezin de gemeente Rotterdam. Door de extreme dreiging aan het adres van prinses Amalia is de beveiliging rondom het koninklijk gezin flink opgeschroefd, en daar zit een kostenplaatje aan vast. De Koning hoeft dit niet van zijn salaris te betalen, maar dat valt binnen de rijksbegroting. Als we kijken op de website van het koninklijk huis dan zien we dat de beveiliging valt onder het kopje ‘andere begrotingen’.

Onder dit kopje vallen ook staatsbezoeken (€2,0 miljoen euro), het ter beschikking stellen van paleizen en huisvesting (€16,4 miljoen euro), en De Groene Draeck (€0,087 miljoen euro). Er is in totaal (zichtbaar) €18,5 miljoen euro vrijgemaakt voor deze overige begrotingen. De hoogte van het bedrag dat aan beveiliging wordt uitgegeven wordt uit veiligheidsoverwegingen niet openbaar gemaakt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DKDB (@politie_dkdb)

Dit is het salaris van een beveiliger van Willem-Alexander

We kunnen dus helaas niet met zekerheid vaststellen hoeveel er wordt uitgegeven aan de beveiliging van Koning Willem-Alexander en zijn gezin. Gezien de dreiging richting prinses Amalia zullen er meer beveiligers op de been zijn, tevens werd er eerder aangekondigd dat er ‘zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen’ zijn getroffen. We kunnen er vanuit gaan dat het aanzienlijke cijfers zullen zijn.

Een persoonsbeveiliger van de DKDB valt onder schaal 8 van de politie-cao. We baseren deze informatie op bronnen uit een Nederlands dagblad. Er gaat een uitgebreide screening aan vooraf, en de selectieprocedure is zowel fysiek als mentaal zwaar. Als deze met succes is afgerond dan kan een dergelijke beveiliger een salaris tussen de €2696 en €4237 bruto tegemoet zien. Daarbovenop komen toeslagen voor weekend- en nachtdiensten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DKDB (@politie_dkdb)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DKDB (@politie_dkdb)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DKDB (@politie_dkdb)