Health

Dit bedrag kost een ritje met de ambulance naar het ziekenhuis

kosten-ambulance-ziekenhuis
(Foto: Instagram.com @ambulanceamsterdam) Ambulances staan paraat bij de centrale in Hoofddorp

Aan spoedeisende medische zorg hangt vaak een fors prijskaartje. Je hoopt natuurlijk dat het nooit nodig is, maar wist je dat een ambulance inschakelen een behoorlijk bedrag kost? Om hoeveel geld gaat het? En wordt het vergoed of betaal je (deels) zelf? We zochten het voor je uit.

Kosten van een ambulance

De kosten voor een ambulance zijn wettelijk vastgesteld en bedragen gemiddeld zo’n 784 euro. Het is belangrijk om te weten dat deze kosten alleen in rekening worden gebracht als je daadwerkelijk vervoerd wordt per ambulance. Met andere woorden komt de ambulance, maar hoef je uiteindelijk niet mee, dan betaal je niets.

Gelukkig worden de kosten voor een ambulance vergoed vanuit de basisverzekering, mits er sprake is van medisch noodzakelijk vervoer. Het eigen risico is echter wel van toepassing. Dus als je een hoger eigen risico hebt gekozen, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Ambulance kosten

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De kosten voor een ambulance worden dus gelukkig vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt echter alleen als er sprake is van medisch noodzakelijk vervoer. Het kan dus voorkomen dat je, ondanks de vergoeding, nog steeds een deel van de kosten zelf moet betalen, vanwege het eigen risico.

Het wettelijk verplicht eigen risico geldt namelijk ook voor ambulancekosten in 2023 en bedraagt 385 euro. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico: het maximale eigen risico is vastgesteld op 885 euro.  Als je nog geen volledig eigen risico hebt betaald voor dat jaar, zul je (een deel van) de kosten zelf moeten betalen. Het eigen risico is van toepassing op alle zorg die onder de basisverzekering valt, inclusief medisch noodzakelijk vervoer per ambulance.

Ambulance kosten

Schuld van een ander en schadevergoeding

Maar wat als je in de ambulance belandt door de schuld van iemand anders? In het geval van een aanrijding waarbij de andere partij schuldig is, heb je recht op schadevergoeding. Dit betekent dat je jouw ambulancekosten kunt laten verhalen door je eigen verzekeraar. Zij zullen vervolgens proberen de kosten te verhalen op de aansprakelijke partij of diens verzekeraar.

Hoger eigen risico

Samenvattend, wanneer je een ambulance nodig hebt, bedragen de kosten daarvan gemiddeld zo’n 784 euro en die vallen onder basisverzekering. Hou wel rekening met het wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro, of hoger als je daarvoor hebt gekozen. Mocht je specifieke vragen hebben over ambulancevervoer, neem dan contact op met je verzekeraar.