koopzegels sparen
Geld & Carrière

Koopzegels sparen levert je nu meer winst op dan een spaarrekening

Koopzegels sparen klinkt misschien ouderwets. Wellicht heeft jou oma nog wel ergens een boekje liggen met de persoonlijk gelikte zegeltjes erin. Toch is het een goed alternatief voor spaargeld op de bank met een rente om te janken. Tegenwoordig hoeft je tong ook niet overuren te draaien met al die zegeltjes likken, want bijna elke supermarkt heeft wel een digitale app.

Hoe werk het sparen van koopzegels?

Boodschappen doen moet je sowieso. Bij ieder supermarkt bezoek dat jij je bananen en bloemkool aan de kassa afrekent, betaal je net ietsje meer dan de originele prijs. In ruil voor dit extra bedrag krijg je koopzegels bijgeschreven. Een vol spaarboekje kun je weer inleveren en daar krijg je het ingelegde geld bedrag rente op.

Makkelijker om boodschappen te doen vanuit de luie stoel? Veel supermarkten bieden de koopzegels ook online aan. Alleen om het bedrag te innen moet je bij de fysieke winkel zijn. Wel belangrijk om niet klakkeloos je hele boodschappenmandje vol te proppen voor zoveel mogelijk zegels. De kunst is om te besparen op boodschappen, maar toch snel mogelijk je boekje vol te krijgen.
geld-sparen

Bij welke supermarkt moet je zijn voor het beste rendement?

Niet elke supermarkt heeft hetzelfde rendement. Heb je verschillende supermarkten in de buurt? Dan kan het nog weleens helpen om voor een andere te kiezen als het om koopzegels gaat. Uit een onderzoek van NU.nl blijkt dat de meeste rente te halen valt bij de PLUS supermarkt. Goed nieuws als je daar dus  altijd je boodschappen doet.

Voor iedere euro die je bij de PLUS aan boodschappen besteedt, koop je voor 2 cent een koopzegel. Als je 200 punten hebt gespaard, is je spaarkaart vol en kun je hem inleveren. Een vol spaarboekje kost je bij de PLUS 4 euro en daar krijg je 6 euro voor terug. Katsjing! Zo kom je steeds dichterbij die miljoen. Wij zien ons al liggen bij die azuurblauwe zee en palmbomen met honderden spaarboekjes.

boodschappen-supermarkt

Hoe zit het met de andere supermarkten?

Bij de gele rakker Jumbo spaar je één zegel bij iedere euro die je uitgeeft. Daar betaal je dan weer 10 cent extra voor. Idem dito bij onze blauwe AH vrienden. Het enige verschil is dat je bij de Jumbo voor een volle kaart 250 punten nodig hebt (kost 25 euro) en bij Appie 490 zegels (kost 49 euro). Echter wint de AH het van de Jumbo met een rendement van 6 procent, waarbij de Jumbo je 4 procent geeft.

Het is dus even een rekensommetje, maar wellicht wel handig om te weten als je een paar supermarkten in de buurt hebt. Kan je toch al snel een paar eurootjes per jaar schelen. En dat zal je zeker merken in je portemonnee. Bij veel supermarkt kan je trouwens ook het bedrag meteen op je pin laten zetten. Dat is meteen ook veiliger dan een volle portemonnee.

koopzegels-sparen

Voor-en nadelen van koopzegels sparen

Eigenlijk zijn we stiekem al een beetje begonnen met de voordelen van de koopzegels. Je merkt amper dat je wat opzij legt en spaar als snel wat extra eurootjes. Toch weten we niet zozeer of dit de allerbeste manier van geld investeren is in de succesvolle crypto tijd. Makkelijker is het wel want je hoeft je er amper in te verdiepen.

Je bent namelijk toch wel een lange tijd bezig met sparen. Voor een vol boekje moet je toch wat goed gevulde boodschappenmandjes bij elkaar hebben. Daarbij helpt het niet dat alles door de inflatie veel duurder is geworden. Ook ben je gebonden aan de supermarkten met een spaarsysteem. Het kan natuurlijk zijn dat je bij een goedkopere supermarkt boodschappen zonder koopzegels.