Geld & Carrière

Energie besparen: is koken op gas goedkoper dan inductie of keramiek?

koken

We kunnen er niet meer omheen; de prijzen van gas en elektra schieten bijna letterlijk de pan uit. De compensatie van de overheid is een druppel op een gloeiende plaat, dus moeten we weten hoe we onze vaste lasten zo laag mogelijk kunnen houden. We koken dagelijks in onze huishoudens, en dat kost geld. Maar wat is nou goedkoper? Koken op gas, inductie of keramiek? Wij zochten het uit.

Is koken op gas goedkoper?

De prijzen van gas zijn sinds het begin van de oorlog in Oekraïne sterk gestegen. In sommige gevallen moeten mensen extra diep in de buidel tasten om de gasrekening te kunnen betalen. Voorheen was koken op gas in Nederland één van de meest voorkomende, en goedkoopste manieren van koken, maar dat is inmiddels verleden tijd. Er wordt gesproken van een ‘Europese gascrisis‘.

Volgens website overstappen.nl was de gemiddelde gasprijs in 2021 €0,95 per m3 gas. Sinds Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait, en de plannen voor de extra gastoevoer via de Nord Stream-2 pijpleiding zijn stopgezet, is de gasprijs inmiddels opgelopen naar €3,45 per m3 gas. Het verschil voelen we sterk in onze portemonnee, in veel gevallen betalen mensen maandelijks absurde gasprijzen.

koken gas

Wat kosten koken op inductie?

De prijzen voor energie zijn ook gestegen, maar minder hard dan de gasprijzen. Koken op inductie begint sterk in populariteit te stijgen, niet alleen omdat het zuiniger in gebruik is, maar ook veiliger. Alleen de bodem van een pan wordt verwarmd, waardoor deze sneller te gebruiken is. Over het algemeen is een inductiekookplaat binnen dertig seconden al heet genoeg om op te kunnen koken.

Het gemiddelde energieverbruik van een inductiekookplaat is 175 kWh (kilowattuur)per jaar. De kosten verschillen per leverancier en het contract dat je hebt. In augustus 2021 was de stroomprijs €0,22 per kWh, dit is inmiddels opgelopen tussen de €0,50 en €0,70. De aanschaf van een inductiekookplaat kost je tussen €500 en €1500. Dat is een flinke investering, maar een inductiekookplaat is wel zuinig in gebruik.

koken inductie

Wat kost koken op keramiek?

Keramisch koken wordt gedaan op kookplaten van bijvoorbeeld aardewerk, porselein, of glas. Er zitten verwarmingselementen in de plaat waarop je kookt. In principe is keramisch koken vrijwel hetzelfde als elektrisch koken, alleen heeft een keramische kookplaat een extra glasplaat bovenop de elementen. De aanschaf van een keramische kookplaat is goedkoper dan een inductiekookplaat.

Koken op keramiek gaat ook met elektra, maar een keramische kookplaat verbruikt meer stroom dan een inductiekookplaat. Daarnaast duurt het circa 1 tot 2 minuten voordat de kookplaat klaar is voor gebruik. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat deze langer warm blijft. Dit weegt echter niet op tegen de voordelen van koken op inductie, dat is veel zuiniger in gebruik.

koken keramiek

Goedkoper koken is gas besparen

Als we de prijzen van gas en elektra met elkaar vergelijken, en het verbruik van de genoemde kookplaten meenemen in onze bevindingen, dan is koken op inductie de goedkoopste manier van koken. Het is uiteraard van belang dat je investeert in een goede kookplaat en pannen koopt die daar geschikt voor zijn. Het kost even wat geld, maar gezien de huidige prijzen voor gas en elektra zul je op termijn geld besparen. Lees ook 5 slimme tips om te besparen op boodschappen.

Wat ook belangrijk is, is het inwinnen van informatie. Je hoeft bij het aangaan van een energiecontract niet over één nacht ijs te gaan, hetzelfde geldt voor het kopen van een goede kookplaat. Neem dus de tijd om te zoeken naar de beste prijs/kwaliteit verhouding. We hebben geen invloed op de prijzen van onze vaste lasten, maar we kunnen er wel op besparen. Met de huidige inflatie moeten we creatief zijn in het zoeken van geldbesparende oplossingen.goedkoper koken