Food & Drinks

6 handige toepassingen van koffiedik voor in je huis en tuin

koffiedik-tuin-huis-toepassingen
(Afbeelding: Freepik) 6 voordelen voor het gebruik van koffiedik in huis en tuin

Nederland is een echt koffieland. We zitten ‘s ochtends massaal aan een bakkie pleur, bespreken de laatste roddels op het werk bij de koffiemachine, en gaan graag op de koffie bij vrienden en familie. Er blijft dus een flinke hoeveelheid koffiedik over, en dat gooien we over het algemeen in de prullenbak. Koffiedik is echter een afvalproduct dat voor veel handige doeleinden kan worden gebruikt, wij hebben 6 handige tips op een rijtje gezet.

Het gebruik van koffiedik in je tuin en huis

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 3,8 kopjes koffie per persoon per dag drinken, dat komt neer op ongeveer 280 liter koffie per jaar. We kunnen dus vaststellen dat we echte liefhebbers van het goedje zijn. Tijdens de warme dagen drinken we bijvoorbeeld ijskoffie, maar de warme variant is nog steeds het populairst. Er zijn talloze kwalitatief goede koffiezetapparaten op de markt, waarvan sommige voor nog geen 5 tientjes te koop zijn.

Het maakt niet uit of je een ouderwets koffiezetapparaat of een luxe espressomachine gebruikt, het eindresultaat is het zwarte goud dat is onttrokken uit gemalen koffiebonen. Er blijft dus koffiedik over, en dat kunnen we in huis en in de tuin gebruiken. We kregen van onze vriendinnen van Womanly een aantal tips waarmee je koffiedik een handige functie kunt geven, probeer ze vooral uit.

koffiedik gebruik

1. Voeding voor je planten

Koffiedik is uitermate geschikt als voeding voor je planten. Het bevat namelijk stikstof, fosfor en kalium. Als je het prutje in de tuin om je bloemen en planten gooit, dan zul je zien dat ze er letterlijk van opleven. Je kunt het ook gebruiken voor in je moestuintje, want ook groenten doen het er prima op.

2. Verdrijf slakken

Als je van je planten houdt dan vervloek je een slakkenplaag in de tuin, want die slome rakkers vreten alles op wat ze op hun pad tegenkomen. Het strooien van koffiedik rondom je bloemen en planten heeft dus een dubbele functie, want behalve het feit dat het een goede bemesting is, verdrijft het ook slakken, want die hebben er een hekel aan.

koffiedik slakken

3. Verdrijf katten en muggen

Katten en muggen hebben ook een hekel aan koffiedik. Het gaat bij katten tussen de nagels zitten, dus strooi er wat van in de tuin als je last hebt van de katten van de buren. In het geval van muggen kun je een schaaltje met gemalen koffie gebruiken. Als je dat in de fik steekt dan vliegen die bloedzuigers liever naar de buren.

4. Koffiedik in de gootsteen

Als je het prutje regelmatig door de gootsteen spoelt dan wordt deze als het ware gereinigd. Het vieze en vette laagje aan de binnenkant van de afvoer wordt dan als het ware schoon gescrubd, wat ervoor zorgt dat deze minder snel verstopt raakt. Doe het niet vaker dan eens in de twee weken, want teveel is ook weer niet goed.

koffiedik gootsteen

5. Nare geurtjes

Koffiedik heeft de handige eigenschap om vieze geurtjes te neutraliseren. Als je last hebt van nare geurtjes in de koelkast of het keukenkastje, dan is het raadzaam om een schaaltje van het prutje neer te zetten, dan zul je zien dat de vieze geurtjes binnen afzienbare tijd verdwenen zijn.

6. Reinigingsmiddel voor pannen

Als je een lekkere steak hebt gebakken, dan kan het zijn dat de pan een beetje is aangekoekt. Als je een ruime hoeveelheid koffiedik in de pan gooit, en er met overdreven motivatie een schuursponsje doorheen haalt, dan werkt de koffieprut als een reiniger. Door de korrelige structuur schuur je zo dat aangebakken laagje uit de pan.

pan koffiedik