Health

Wetenschap: zoveel kopjes koffie mag je maximaal per dag drinken

wetenschap kopje koffie

De dag beginnen met een heerlijk kopje koffie heeft veel gezondheidsvoordelen. Te veel kan echter het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Teveel kan echter gezondheidscomplicaties teweeg brengen. Dit blijkt uit een studie van The American Journal of Clinical Nutrition. 

Hoeveel koffie is gezond?

Australische onderzoekers ontdekten namelijk dat het drinken van zes of meer kopjes per dag het risico op hartaandoeningen met maar liefst 22 procent verhoogt. Wereldwijd lijden heel veel mensen aan hart- en vaatziekten. Teveel koffie consumptie heeft hier mogelijk een bijdrage aan gehad.

Uit het onderzoek bleek namelijk dat 64% van alle ondervraagden van 18 jaar of ouder minstens één kopje per dag drinkt. Eerdere onderzoeken keken naar de mogelijke gezondheidsvoordelen, wat er nogal veel zijn. Toch zijn er maar weinig mensen die geprobeerd hebben om te ontdekken na hoeveel koppen het niet meer gezond is.

wetenschap kopje koffie

Gezondheidsvoordelen

Dat betekent natuurlijk niet dat je hoeft te stoppen met het drinken van een zwart bakkie pleur. Het onderzoek heeft een groot aantal gevallen aangetoond waarin het enkele beschermende gezondheidsvoordelen kan hebben. Het is namelijk een belangrijke bron van antioxidanten, zelfs meer dan wijn en thee.

Naast het stimuleren van energie en het helpen concentreren, heeft onderzoek een groot aantal gevallen aangetoond waarin het drinken ervan enkele gezondheidsvoordelen kan hebben. De lijst met mogelijke ziekten en aandoeningen die minder vaak voorkomen bij koffiedrinkers is daarom ook lang.

Een studie uit 2011 van Harvard ontdekte dat het regelmatig drinken het risico van een persoon op het ontwikkelen van prostaatkanker verlaagde. Cafeïnevrije bracht ook een lager risico op hart- en vaatziekten en beroertes. De grootste voordelen lagen bij de mensen die tussen de drie en vijf kopjes per dag dronken.

wetenschap kopje koffie

Of ben je op zoek naar een super tof koffiezetapparaat? Dan is dit Formule-1 koffiezetapparaat misschien wel iets voor jou!