koffie-drinken-wakker-worden-ongezond
Health

Waarom je geen koffie moet drinken direct na het wakker worden

Het is voor velen van ons een dagelijks ritueel om direct na het ontwaken een kopje koffie te drinken. Koffie kan ons helpen om de dag te starten, maar het is belangrijk om te weten dat het drinken van koffie direct na het opstaan niet de beste gewoonte is. Hoe dat precies zit, hebben we speciaal voor jou uitgezocht!

Koffie drinken na wakker worden?

Als je direct na het opstaan koffie drinkt, kan dat leiden tot een verhoogde productie van cortisol, het stresshormoon. Cortisol kan je lichaam helpen om wakker te worden en op gang te komen, maar een teveel aan cortisol is niet goed voor het lichaam. Cortisol kan de productie van andere hormonen beïnvloeden, waardoor de hormoonbalans in het lichaam wordt verstoord. Wist je bijvoorbeeld dat je testosteron omlaag gaat door stress?

Naast je testosteron wordt ook je bloeddruk aangetast door een te hoog cortisolniveau, dit kan leiden tot hart- en vaatziekten. Cortisol kan ook het immuunsysteem verzwakken, waardoor de kans op ziekte groter wordt. Daarnaast kan een te hoog cortisol niveau slaapproblemen veroorzaken. Straks heb je nog meer koffie nodig om voldoende energie te krijgen na deze slaapproblemen! Maar als je dit nodig hebt, doe dit dan niet direct na het wakker worden.

koffie in de ochtend ongezond

Wanneer is het beste om wel te koffie drinken?

Het is beter om minstens 90 minuten na het ontwaken te wachten voordat je koffie gaat drinken. Dit geeft je lichaam de tijd om op gang te komen en het cortisolniveau te verlagen. Op deze manier kan je lichaam optimaal profiteren van de voordelen van koffie, zoals de verhoogde energie en alertheid, zonder de negatieve bijwerkingen van een verhoogd cortisolniveau.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om direct na het ontwaken koffie te drinken, is het dus beter om te wachten tot na 90 minuten of na het ontbijt voordat je koffie gaat drinken. Zorg er ook voor dat je de laatste koffie van de dag niet te laat drinkt. Door te veel cafeïne in je lichaam kan je straks misschien minder goed in slaap komen!

koffie drinken na wakker worden