Health

Dit is waarom koffie drinken vóór het ontbijt geen goed idee is

Koffie drinken voor ontbijt
Foto: Freepik.com

Het ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag. Velen van ons hebben deze zin al ontelbare keren gehoord, en het is waar. Het ontbijt overslaan is gewoon geen goed idee. Maar wat als je ’s ochtends nog geen hap door je keel krijgt en eerst een kop koffie wilt drinken? Dat  is niet zo’n slimme zet, we leggen je uit waarom.

Koffie drinken als energy boost?

Je kent het wel: ’s ochtends snel een kop koffie achterover slaan in de hoop dat je voldoende energie hebt om de tijd tot de lunch door te komen. Maar volgens voedingsdeskundigen is dit geen goed idee. Het probleem is namelijk dat koffie geen calorieën bevat en daarom ook geen energie levert.

Daarnaast is het zo dat, als je direct na het opstaan koffie drinkt, dit kan leiden tot een verhoogd cortisol niveau. Cortisol kan op zich je lichaam helpen bij het wakker en op gang komen, maar teveel cortisol is niet goed voor het lichaam.

Koffie drinken voor ontbijt -

Een lege maag, een slecht idee

Misschien denk je dat het wel meevalt omdat je ’s ochtends niet wakker wordt met rammende honger. Maar dat betekent niet dat je helemaal niets hoeft te eten. Het is belangrijk om je metabolisme op gang te brengen, zodat je later niet met een leeg of zelfs misselijk gevoel rondloopt. Zorg ervoor dat je iets eet voordat je werkdag begint, of het nu thuis is of op het werk.

Tips voor een goede start van de dag

Gelukkig zijn er enkele handige tips om je ochtend op de juiste manier te beginnen. Een glas lauwwarm water met citroen in de ochtend kan je stofwisseling op gang brengen. Dit kan vooral nuttig zijn als je moeite hebt om ’s ochtends vroeg al veel te eten.

Het is cruciaal dat je je lichaam iets van energie geeft. Als je ’s ochtends echt geen vast voedsel kunt verdragen, kun je altijd nog een glas jus d’orange drinken. Dat bevat in ieder geval vezels en vitamine C. Het is hoe dan ook beter dan helemaal niets, of alleen maar koffie.

Koffie drinken voor ontbijt -

Conclusie: Ontbijt éérst, koffie later

Het moge duidelijk zijn dat koffie geen geschikte vervanging is voor een goed ontbijt. Het levert geen waardevolle voedingsstoffen of energie, waardoor je je later op de dag futloos kunt voelen.

In plaats van jezelf te trakteren op een kop koffie voordat je iets eet, geef je lichaam dan op zijn minst een klein beetje brandstof in de vorm van voedsel. Of het nu een licht ontbijt is of een glas versgeperste jus d’orange, het zal je helpen om energiek en gemotiveerd aan je dag te beginnen.