Geld & Carrière

KNVB gaat Oranjevrouwen voortaan evenveel betalen als mannen

oranjevrouwen-knvb-vrouwen-mannen-salaris-gelijk

Een baanbrekende dag voor het vrouwenvoetbal. De Oranjevrouwen krijgen vanaf 1 juli namelijk evenveel salaris betaald uit commerciële activiteiten als de mannen van Louis van Gaal. Dit heeft de KNVB vandaag, met het EK vrouwenvoetbal in Engeland in het vooruitzicht, bekendgemaakt via een persconferentie.

Historische stap binnen de KNVB

In 2019 liet de KNVB al weten dat ze in 2023 de vergoedingen van de mannen en vrouwen gelijk wilden gaan trekken. Met het aankomend EK in Engeland gaat nu echter nu al door. “Wij zijn blij met deze nieuwe overeenkomst”, aldus Jan Dirk van der Zee, die als KNVB-directeur verantwoordelijk is voor de Nederlandse vrouwenploeg. “We hebben hier met elkaar hard naartoe gewerkt en nu is het een historische stap voor het Nederlandse vrouwenvoetbal.”

De spelersraad, met Vivianne Miedema als grote speelster, is enorm tevreden met het nieuwe besluit van de KNVB. “Ik ben de KNVB heel dankbaar dat we dit voor elkaar gekregen hebben en op deze manier met elkaar een grote stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje”, zegt Miedema.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeLeeuwinnen (@oranjeleeuwinnen)

Gelijke behandeling

De gelijke behandeling komt dus niet uit de lucht vallen. De Oranjevrouwen zijn erg succesvol de afgelopen jaren en steeds vaker werd de discussie gestart of ze niet net zoveel zouden moeten verdienen als de voetballende mannen. De KNVB volgt het voorbeeld van de Verenigde Staten en Spanje, die eerder dit jaar al besloten geen onderscheid meer te maken tussen mannen en vrouwen. In Engeland, Noorwegen en Brazilië was dit al eerder besloten.

De leeuwinnen zijn zich nu aan het voorbereiden op het EK in Engeland, dat volgende maand zal beginnen. De Nederlanders zijnde de titelverdedigers op dit eindtoernooi. Op 9 juli start het Nederlands elftal tegen de Zweden, een van de andere favorieten voor de titel. Na Zweden zijn Zwitserland en Portugal aan de beurt. Het Nederlandse mannenteam speelt later dit jaar het WK in Qatar.