tips kleuradvies heren kleding
Style

Kleuradvies voor mannen: deze kleuren staan je het beste

Ze zeggen “de kleren maken de man“, maar misschien nog belangrijker is de kleur van die kleding. Dezelfde trui kan je namelijk in de ene kleur vreselijk staan, terwijl de andere kleur je er opeens een stuk gezonder doet lijken. Hoe kom je erachter welke kleuren je het beste staan? Met deze tips weet je precies waar je op moet letten en kun je zelf kleuradvies aan je vrienden geven.

Welke kleuren staan mannen het beste?

Het meest belangrijke bij het kiezen van de juiste kleur is het onderzoeken van de ondertoon van je huid. Die kan namelijk koel of warm zijn. Als je een warme ondertoon hebt, staan warme tinten je het beste en met een koele ondertoon moet je voor koele tinten gaan.

Het gaat dus technisch gezien niet om de kleur, maar de tint van de kleur. Zo heb je bijvoorbeeld koele tinten groen, terwijl je ook kleding in een warmere tint groen kunt tegenkomen.

overhemden kleuradvies

Kleding verschilt per seizoenstypes

Ook belangrijk voor het kiezen van de juiste tinten zijn de kleur van je haar en ogen en hoe donker je huid is. Iemand met een erg lichte huid wordt bijvoorbeeld vaak overweldigd door heftige kleuren, terwijl iemand met een donkerdere huid er juist beter uitziet met diepe kleuren.

Om het wat overzichtelijker te maken worden er vier kleurentypes onderscheiden: lente, zomer, herfst en winter.

Warme lentetypes

Het lentetype wordt gekenmerkt door een goud- of perzikkleurige huid met of zonder gouden zomersproeten. Het haar is doorgaans honingblond of goudblond en qua oogkleur hebben lentetypes vaak goud-groene, bruine, helderblauwe of blauwe ogen met geel-turquoise erin.

De kleuren die het beste bij lentetypes passen zijn warm en licht met een gele ondertoon. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor oranje, fel groen, koraalrood en verschillende goudbruintinten. Koelere tinten zorgen ervoor dat het lentetype er kil en bleek uitziet.

Chasin'Harper Sweaters
Chasin’ Harper Sweaters / Beeld: score.nl
SHOP NU VOOR 79,95

Koele zomertypes

In tegenstelling tot het lentetype heeft het zomertype juist koele kleuren nodig met een blauwe ondertoon om er het beste uit te zien. Als je een zomertype bent, is je huid rozig, bleek en roze-beige tot rood-bruin.

Qua haar moet je denken aan asblond, asbruin, donkerbruin en zwart met doorgaans grijsgroene, donkerbruine, blauwgrijze en helder blauwe ogen. Zoals gezegd kun je als zomertype het beste voor koele kleuren gaan, zoals antraciet, grijsblauw, donkerblauw en gebroken wit.

Chasin' Ryder Sweater
Chasin’ Ryder Sweater / Beeld: score.nl
SHOP NU VOOR 69,95

Herfsttypes met een warme ondertoon

Net als het lentetype heeft ook het herfsttype een warme ondertoon in de huid. De huid is bleek met veel zomersproeten en het haar is rood, asblond, donker honingblond en donkerbruin tot zwart. Daarnaast heeft een herfsttype doorgaans bruine, bijna zwarte, olijfgroene of petrol-blauwe ogen.

Zoals je misschien al dacht heeft een herfsttype kleuren nodig met een warme gele ondertoon om goed tot zijn recht te komen. Denk aan donkere aardetinten, olijfgroen en oranjerood.

Chasin' Oscar trui
Chasin’ Oscar trui / Beeld: score.nl
SHOP NU VOOR 69,95

Heldere wintertypes

Dan hebben we nog de wintertypes. Deze hebben weer een koele ondertoon en zijn qua huidskleur licht tot donker olijf of hebben juist een hele lichte huid. Het haar is lichtblond, zwart of zwart bruin en qua ogen moet je denken aan donkerbruin, goudbruin, zwartbruin, hazelnootbruin en helderblauw.

Typische winterkleuren zijn zwart, donkergroen, kobaltblauw, citroengeel en donkerpaars. Wintertypes doen het goed met felle kleuren of kleding met een hoog contrast, zoals zwart/wit.

Chasin Cosmos sweater
Chasin Cosmos sweater / Beeld: score.nl
SHOP NU VOOR 99,95

Doe de kleurentest

Het kan lastig zijn om precies te bepalen in welke categorie je zelf hoort en soms is er zelfs ook wat overlapping tussen de verschillende types. Als je het zeker wilt weten kun je online een kleurentest doen bij Color Me Beautiful. Aan het einde krijg je je type te zien en kun je een waaier bekijken met de kleuren, die je het beste staan.

Altijd de perfect passende kleding

We begonnen het artikel met “de kleren maken de man” en hoewel de juiste kleur ontzettend veel voor je doet, moet je natuurlijk ook letten op de vorm van je lichaam. Zo past niet elke spijkerbroek bij iedereen en moet je wel voor het juiste model jeans gaan. En als je eenmaal je spijkerbroek hebt, moet je ook weten welke schoenen je daar precies mee matcht.

Voor formele aangelegenheden is goed passende kleding al helemaal belangrijk. Zo heb je een perfect passend pak nodig. Als je toch voor casual-smart wilt gaan, kun je ook sneakers onder je pak matchen. Hoe? Met deze tips weet je precies wat je wel en niet kunt maken.