Kleding wassen tips
Style

Kleding wassen: 6 tips voor het beste resultaat

Ooit hoefden mannen hier niets van te weten, maar dat is allang verleden tijd: kleding wassen en onderhouden. Met de juiste aanpak gaan je favoriete broeken, shirts, pakken etc. veel langer mee. Daarbij levert het je ook gewoon geld op. Geld dat je bespaart op het kopen van nieuwe kleren, want als je jouw kleren goed wast en onderhoudt gaan ze simpelweg veel langer mee. Kleding wassen en onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn en ook niet veel tijd te kosten. We helpen je graag op weg: met onderstaande tips hou jij je kleren langer mooi, en bespaar je keiharde euro’s!

1. Kleding wassen, algemene tips

Eerst wat algemene tips voor het wassen van je kleren. Een aantal van deze tips lijkt voor de hand liggend, maar helaas worden ze regelmatig vergeten en gaan er daardoor onnodig dingen mis bij het wassen. Voorkom slijtage en verkleuring door altijd de volgende regels in je achterhoofd te houden bij het wassen van je kleren:

  • Sorteer was altijd op kleur en materiaal: kijk bij twijfel op het label in de kleding. Witte kleding was je sowieso altijd apart.
  • Was je kleding op 30 of 40 graden, handdoeken, beddengoed en dergelijke op 60 graden.
  • Was je op 30 graden, dan werkt vloeibaar wasmiddel beter dan poeder.
  • Maak er een gewoonte van om na het wassen altijd direct de was in de droger stoppen of op te hangen, anders ontstaan er al snel kreukels of vieze luchtjes.
  • Met name voor overhemden, maar ook voor veel andere kleding geldt dat het is aan te raden om ze binnenstebuiten te wassen. Op de lange termijn kan door het wassen namelijk lichte slijtage ontstaan, en als je consequent binnenstebuiten wast voorkom je dat dit snel aan de buitenkant zichtbaar wordt.

Kleding wassen algemene tips

2. Zo was en droog je het beste spijkerbroeken

Voor spijkerbroeken hebben we een ‘oma weet raad’-achtige tip, maar wel eentje waardoor je spijkerbroeken echt langer mooi blijven: koop je een nieuwe spijkerbroek, zet deze dan eerst een nachtje in een emmer koud water met daarin een flinke scheut azijn. Hierdoor blijft de kleur langer mooi. Daarna kun je het beste een nieuwe spijkerbroek de eerste keer apart wassen. Het kan namelijk gebeuren dat een spijkerbroek afgeeft bij de eerste keer wassen.

Was je spijkerbroeken standaard op 30 graden. Heb je een wasdroger? Doe je spijkerbroeken daar liever niet in. Spijkerbroeken gaan langer mee als je ze ophangt om te drogen. Extra tip: hang ze aan de pijpen op, zo droogt de broek gelijkmatiger en voorkom je kreukels en verkleuringen.

Kleding wassen tips spijkerbroeken jeans

3. Wees voorzichtig met jassen

Voor jassen is het moeilijk om algemene tips te geven, door de enorme diversiteit aan soorten en materialen.  Wees in ieder geval terughoudend met het gebruik van je wasdroger en van wasverzachter: sommige jassen kunnen hier slecht tegen. Raadpleeg altijd het etiket of vraag bij aanschaf van de jas naar de wasvoorschriften. Wat wel voor bijna alle jassen geldt, en zeker geen kwaad kan: was je jas binnenstebuiten en met alle ritsen en zakken dicht. En vergeet niet te checken of je zakken leeg zijn…je zult niet de eerste zijn die zijn telefoon of portemonnee een onnodige wasbeurt geeft.

Kleding wassen tips jassen

4. Je pakken schoon en netjes houden

Koop je een mooi pak en verwacht je het veel te dragen dan is het verstandig om daar meteen maar een extra broek bij te kopen. Broeken slijten namelijk veel sneller dan jasjes.

Wees voorzichtig met je pak wassen in de wasmachine. Voorheen werd dit sowieso afgeraden en ging je met pakken standaard naar de stomerij, maar er zijn tegenwoordig goed machinaal wasbare pakken. Maar, ook hier geldt weer: kijk bij twijfel op het label, en informeer direct bij aankoop al naar de wasvoorschriften. Bij sommige pakken krijg je bij aankoop een speciale waszak, om je pak in te doen zodat deze beter beschermd is in de wasmachine.

Is je pak geschikt voor de wasmachine wees dan alsnog voorzichtig en was niet warmer dan op 30 graden. Een handige tip om vlekken door waspoeder te voorkomen: gebruik vloeibaar wasmiddel, en niet te veel. Centrifugeer liever niet, of hooguit op 400 toeren.

Nog een extra handige tip voor het onderhouden van je pakken: als je een warme douche neemt, hang je pak dan in de badkamer. De damp van de douche werkt als een soort kleine stoombeurt en je pak frist er van op.

Kleding wassen tips pakken

5. Wassen en drogen van overhemden

Wil je jouw overhemden zo lang mogelijk mooi houden, was ze dan altijd binnenstebuiten, met alle knoopjes dicht. Vouw ook de kraag en boorden naar binnen, zo verminder je kans op slijtage. Doe de wasmachine ook niet te vol wanneer je overhemden wast, zo voorkom je kreukels. Nog een tip om kreukels te voorkomen is om maximaal op 600 toeren te centrifugeren. Het gebruik van een droger wordt bij overhemden meestal afgeraden.

Kleding wassen tips overhemden

6. Kleding wassen en onderhouden: strijktips

Strijken is voor weinigen een favoriete klus. Hou jij niet van strijken? probeer het dan zoveel mogelijk te voorkomen, door te zorgen dat je kleding zo min mogelijk kreukelt. Niet te heet wassen en voorzichtig zijn met de centrifuge of droger scheelt al.

Een strijktip die eigenlijk voor bijna al het huishoudelijk werk geldt: stel het niet te vaak uit. Bijna niets is zo ontmoedigend als een enorme berg strijkgoed. Het is beter om geregeld een kwartiertje of half uurtje te strijken dan in een keer een halve of hele dag.Kleding wassen tips strijken

Zeker voor je overhemden, maar ook voor veel andere kleren geldt: strijk ze binnenstebuiten. Met een strijkbout kan wel eens een klein ongelukje gebeuren – een voorbeeld hiervan is vlekken op je kleren doordat het water in de strijkbout vies is geworden – strijk je aan de binnenkant dan heeft dat minder snel gevolgen.

Strijk zo gelijkmatig mogelijk. Als je te hard drukt ontstaan er juist kreukels en kun je weer opnieuw beginnen. Bezuinig niet op je strijkijzer: je kunt ze al voor een paar tientjes kopen, maar een goed strijkijzer met stoomfunctie maakt het je echt makkelijker.