Life

Klassiek je baard scheren doe je eenvoudig met deze tips

baard scheren klassiek mes

Terug naar simpelere tijden, wanneer klassiek scheren nog de standaard was. Als een wilde baard niet voor je is weggelegd dan is dit dé originele en doeltreffende manier om je te scheren. Ook voor het fixen van strakke contouren helpen we je met deze guide aan een meesterlijk glad resultaat.

De benodigheden

Om ultiem gladgeschoren te zijn heb je de geschikte items nodig. Die producten zijn een klassieke scheerzeep, zeepkwast en een scheermes. Je kan voor een vintage, traditioneel barbiersmes gaan of voor een safety razor als je nog even in moet komen.

Er zijn gigantisch veel scheerproducten op de markt. De Vergulde Hand is een authentiek merk dat al sinds 1554 scheerspullen aanbiedt en is dus al eeuwen een begrip. Deze producten zijn trouwens ook redelijk goedkoop. Verschillende soorten messen met wat extra uitleg vind je bijvoorbeeld bij online winkel Scheersalon.

baard scheren klassiek mes

Zo pak je dat aan

Met name als je een beginner bent is het goed om voorzichtig en rustig aan te doen. Zo voorkom je een geïrriteerde huid en vervelende scheerwondjes. Volg deze stappen en je loopt straks met de gladste huid die je ooit gehad hebt!

1. Wassen, water en zeep

Was eerst je gezicht met warm tot heet water en zeep. Hoe heter, hoe beter. Neem hiervoor de tijd, het warme water zorgt er namelijk voor dat je poriën goed open gaan staan. Geopende poriën maken het scheren eenvoudiger, want alle viezigheid en vet wat in je poriën vast zit veroorzaakt frictie tijdens het scheren. En dat willen we natuurlijk niet.

Nu je een schone huid hebt is tijd voor het aanbrengen van de scheerzeep. Vul je scheerkom met heet water totdat 3/4 van de haren onderwater staan. Laat een halve minuut staan en de kwast is good to go.

Pak je scheerzeep die in een scheerkom zit en klop deze op door cirkelvormige bewegingen te maken. Na een halve minuut mixen moeten alle grote schuimbubbels weg zijn. Is je kwast te droog, gebruik dan wat extra water. Maar pas op dat je niet te veel water gebruikt!

Klassiek je baard scheren doe je eenvoudig met deze tips

Zodra de zeep klaar is kan je met de scheerkwast de zeep op je huid inmasseren. Gebruik hiervoor geen kracht, maar ga in soepele bewegingen in alle richtingen over je huid totdat de zeep goed en gelijkmatig verdeeld is. Extra voordeel van een scheerkwast is dat de kwast dode huidcellen verwijdert. Een nog betere start van je scheerbeurt.

2. Het scheren

Het moment suprême. Als je voorgaande stappen hebt gevolgd is het scheren zelf appeltje eitje. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar houd je tijdens het scheren wel aan de volgende hoofdregel!

Scheer nooit tegen je haargroei in. Nooit. Zie het scheren niet als het verwijderen van haren, maar als het afsnijden van haartjes. Scheer je tegen de groei in komt het scherpste gedeelte van het afgesneden haartje direct op je huid te liggen, wat irritaties veroorzaakt.

Met goede producten kan je een net zo glad resultaat behalen door enkel met de groei mee te scheren. Neem hiervoor dus de tijd. Ben je toch wat onzorgvuldig geweest en heb je een wondje gekregen? Als je een aluinstift gebruikt sluit een wondje zich sneller.

3. After shave en huidverzorging

Was na het scheren je gezicht om de zeepresten weg te halen. Spoel daarna af met koud water. Hierdoor zullen je poriën zich weer sluiten en verminder je de kans op huidirritaties. Neem ook hier weer de tijd voor. Gebruik voor het droogmaken van je huid een schone handdoek.

Ter naverzorging kan je een aftershave opdoen of een balsem als je huid niet goed tegen alcohol kan. Laat de aftershave of balsem opdrogen en intrekken en geniet natuurlijk van je gladde scheerresultaat!