Food & Drinks

Om deze goede reden moet je een kiwi met schil en al eten

kiwi-schil-eten-vezels
(Afbeelding: Unsplash)

Als je een gezond en gebalanceerd dieet volgt dan zit daar ongetwijfeld kiwi tussen. Deze fruitsoort zit vol met vitaminen en daar doen we het goed op. Als je het optimale uit een kiwi wil halen dan kun je hem in zijn geheel opeten, als je dat durft. De schil van een kiwi ziet er niet echt aantrekkelijk uit met al die haren, maar het schijnt erg gezond te zijn. Is het goed om een kiwi met schil op te eten? Wij namen de proef op de som.

Boordevol vitaminen en mineralen

Het staat buiten kijf dat een kiwi boordevol vitaminen en mineralen zit. Deze fruitsoort is erg voedzaam, en bevat maar liefst 166% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast is een kiwi een uitzonderlijk goede kaliumbron, en bevat een flinke dosis van het cholesterolverlagende pectine. Er zit ook foliumzuur, magnesium, eiwitten en zeer weinig vet in. Kortom: een kiwi is een vitamine bom.

De kiwi komt oorspronkelijk uit China. Veel mensen denken dat deze fruitsoort zijn oorsprong in Nieuw-Zeeland heeft, maar dat is niet zo. Het was vrouwenrechtenactiviste Mary Isabel Fraser die in 1906 kiwizaden vanuit China naar Nieuw-Zeeland bracht. Daarna gingen tuinders ermee aan de gang en kweekten toen de eerste rassen. Ruim 50 jaar later werd Nieuw-Zeeland een van de belangrijkste exporteurs van kiwi’s.

kiwi schil

Kiwi eten met schil

We gaan terug naar de kern van dit verhaal: kunnen we een kiwi eten met schil? Ja, we kunnen in feite elke fruitsoort in zijn geheel opeten. Of de schil lekker is, dat is een tweede. Er zitten niet veel meer vitaminen in de schil van een kiwi dan in het vruchtvlees, dus daar hoef je het niet voor te doen. Feit is wel dat de schil van een kiwi vol met vezels zit, dus als je daar wat extra van kan gebruiken dan is het zeker een aanrader.

Het is wel verstandig om de kiwi eerst te borstelen zodat de meeste haartjes van de schil af zijn. Als de haartjes eraf zijn dan geef je hem een flinke wasbeurt, want er kunnen alsnog bestrijdingsmiddelen op de schil zitten. Vervolgens kun je de kiwi gewoon in zijn geheel opeten. Conclusie: je kunt een kiwi met schil en al verorberen, want dat levert extra vezels op. Als je twee kiwi’s per dag eet dan zit je (met of zonder schil) ruim boven je dagelijkse vitaminebehoefte.

kiwi eten met schil