Karel van Eerd: hoe werd de Jumbo topman één van de rijkste Nederlanders?

Van drie supermarkten halverwege de jaren tachtig tot rond de 700 filialen nu: Jumbo is het ongekende succesverhaal onder de supermarktketens in Nederland. De grote man achter het succes van het Brabantse familiebedrijf is ondernemer Karel van Eerd. Hoe werd hij één van de rijkste mannen van Nederland?
Karel van Eerd stond al jong aan de top
Karel van Eerd is niet de grondlegger van het familiebedrijf. Dat was zijn vader, Frits van Eerd senior. In de begintijd had het bedrijf nog geen supermarkten en heette het ook nog anders: Van Eerd Groothandel. Al in 1957, Karel was toen 19, nam hij de dagelijkse leiding van het bedrijf over. Zijn vader moest het rustiger aandoen door gezondheidsproblemen. Karel bleek direct aanleg te hebben voor zakendoen. Als snel maakte hij een klapper: de jaaromzet groeide in één klap met een kwart door de overname van concurrenten.
De succesformule van Jumbo
Van Eerd raakte geïnteresseerd in supermarkten. De naam en formule van Jumbo bedacht hij niet zelf: die kocht hij in 1983 voor één miljoen gulden van een Tilburgse ondernemer. Razendsnel breidde van Eerd het aantal supermarkten uit, van drie halverwege de jaren tachtig tot tientallen enkele jaren later. Gestart vanuit Brabant opende de ene Jumbo na de andere, eerst in buurprovincies zoals Zeeland en Limburg, later door heel Nederland.
Karel van Eerd maakte Jumbo groot met een no-nonsense aanpak, geïnspireerd door de Amerikaanse supermarktketen Walmart, zoals geen aanbiedingen maar structureel lage prijzen, vlot winkelen en een breed assortiment.
Dit bericht op Instagram bekijken
De concurrentie opgeslokt
Van Eerd had een goede neus voor overnames, een belangrijke groeifactor in het succes van Jumbo. Hij schuwde daarbij risico’s niet. Zo nam Jumbo in 2013 concurrent C1000 over, terwijl die op dat moment groter was dan Jumbo. Het werd een groot succes en Jumbo werd met die overname in één klap de tweede supermarktketen in Nederland, achter Albert Heijn. Andere bekende ketens die Van Eerd overnam zijn bijvoorbeeld Edah, Super de Boer en Deen. Daarnaast behoren ook de La Place restaurants en inmiddels HEMA tot het Jumbo concern.
No-nonsense aanpak en oog voor innovatie
Naast zijn no-nonsense aanpak, succesvolle overnames en de bereidheid risico’s te nemen is er nog iets dat bijdroeg aan het zaken succes van Karel Van Eerd: oog voor innovatie. Zo stond hij in 1988 aan de wieg van het Electronic Data Interchange (EDI) systeem voor levensmiddelen. Het systeem is gebaseerd op het idee om prijzen en productspecificaties van levensmiddelen in Europese landen te verzamelen en ze op Europees niveau te vergelijken.
De volgende generatie Van Eerd aan zet
Karel van Eerd is inmiddels 84 en heeft de dagelijkse leiding van het Jumbo concern overgedaan aan de volgende generatie: zoon Frits van Eerd is Chief Executive Officer en dochter Colette Cloosterman-van Eerd is Chief Customer Officer. Karel is nog wel betrokken bij Jumbo in zijn functie van president-commissaris.
Jumbo is sponsor van Max Verstappen en van de Jumbo schaats- en wielerploeg. De omzet van Jumbo nadert de 10 miljard: 9,91 miljard over 2021 om precies te zijn. Het al jaren stijgende marktaandeel is nu 22%, alleen Albert Heyn heeft een groter aandeel: 35,9%. Het persoonlijke vermogen van Karel van Eerd bedraagt zo’n 2,7 miljard euro en dat levert hem plaats 9 op in de top tien van rijkste Nederlanders.